Trisat in Nemo HD

FOTO: Konec marca v vesolje slovenska satelita

B.K./STA
10. 2. 2020, 17.37
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 17.40
Deli članek:

Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela 23. marca, so danes sporočili z mariborske univerze in Centra odličnosti Vesolje-SI. Izstreliti bi ju morali že septembra lani, a so izstrelitev zaradi težav z nosilno raketo preložili.

Univerza v Mariboru
Ekipa Trisat, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in podjetja SkyLabs d. o. o.

Ekipa Trisat, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in podjetja SkyLabs d. o. o., je pretekli teden v čisti sobi podjetja SAB Aerospace v češkem Brnu opravila zadnje tehnične priprave satelita za polet v vesolje, so zapisali na spletni strani mariborske univerze.

Med drugim so preverili, v kakšnem stanju so Trisatove baterije po sedemmesečnem premoru, in jih ponovno napolnili. Ugotovili so, da so baterije v odličnem stanju. Poleg tega so nadgradili zvezdno mapo v vgrajeni programski opremi za sledenje zvezd. Zdaj ga bodo z letalom prepeljali v Francosko Gvajano za končno integracijo na nosilno raketo Vega.

Tudi s Centra odličnosti Vesolje-SI so sporočili, da bo njihov satelit Nemo HD prihodnji teden prispel v Francosko Gvajano. Sledila bodo še zadnja testiranja ter integracija na raketo, so dodali za STA.

Univerza v Mariboru
Satelit Trisat

S to raketo bosta slovenska satelita 23. marca pozno zvečer po lokalnem času poletela v vesolje. Po prvotnih načrtih bi ju morali izstreliti že septembra lani, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito.

Nanosatelit Trisat je težak zgolj okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Mikrosatelit Nemo HD pa je težak okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo.