Groza v Gradcu

Fabiana »preplavil občutek, da mora nekoga ubiti,« mama dveh otrok je za vedno zatisnila oči

S.R.
6. 2. 2020, 13.58
Posodobljeno: 6. 2. 2020, 14.15
Deli članek:

33-letnica, ki jo je v torek sredi ulice v Gradcu z nožem napadel 27-letnik, je izgubila bitko za življenje, poročajo avstrijski mediji.

Reuters
Fotografija je simbolična

Poročali smo že o torkovem krvavem napadu v Gradcu na avstrijskem Štajerskem. 27-letni domačin Fabian L., ki so ga v ponedeljek izpustili s psihiatrije, je sredi ulice z nožem napadel 33-letno mamo dveh otrok, sicer prebivalko Gradca, a njemu popolno neznanko. Pristala je v bolnišnici, kjer so se do včerajšnjega dne borili za njeno življenje. Vsi napori so bili zaman. Avstrijski mediji poročajo, da je včeraj za vedno zatisnila oči. 

Napadalca je na ulici sicer obvladal naključni mimoidoči, sicer študent medicine. S silo ga je potegnil z žrtve in ga porinil na tla, ob tem pa je na pomoč priskočil še en očividec, ki ga je na tleh pridržal do prihoda policije. Študent je medtem poklical reševalce in žrtvi nudil prvo pomoč, danes poroča Kleinezeitung, ki dodaja, da bi 33-letnica brez njegove pomoči in nato še pomoči reševalcev na ulici izkrvavela. 

Zdaj je tudi jasno, da je 27-letnik s svojimi starši živel v neposredni bližini kraja zločina. V psihiatrični bolnišnici je pristal 21. decembra 2019, potem ko je poskušal storiti samomor. V ponedeljek so ga izpustili, v torek je moril. Med zaslišanjem je priznal, da se je dejanja zavedal. Dejal je, »da ga je preplavil občutek, da mora nekoga ubiti.« »Ženska se je znašla ob napačnem času na napačnem kraju. To bi se zgodilo kateremu koli mimoidočemu,« je po poročanju časnika pojasnil eden od kriminalistov. Kronenzeitung je medtem spregovoril s Fabianovo mamo, ki ne more razumeti, da je njen sin sposoben tako krutega dejanja. »Vem samo, da se je v nekem trenutku povsem spremenil. Zadnji dve leti je bilo življenje z njim ena sama groza,« je dejala.