Pobesnel veter

FOTO in VIDEO: V Celju večji pano padel na 22-letno Nemko, na cestah opustošenje

S.R.
6. 2. 2020, 07.50
Posodobljeno: 6. 2. 2020, 11.17
Deli članek:

Pobesnelo vreme v zadnjih dveh dneh je vrhunec doživelo včeraj popoldne, škoda, ki je velika, pa ni bila samo materialna. Danes po državi odstranjujejo posledice včerajšjnega neurja.

Bobo
Odpravljanje posledic vetroloma na stavbi trgovskega centra Tuš ki ga je povzročil orkanski veter.

O mnogih nevšečnostih v prometu in na sploh nevarnem ozračju, ki je včeraj zagospodovalo nad Slovenijo, smo že poročali. V delih Slovenije so drevesa ter drogovi telefonije in elektrodistribucije so padali kot za stavo, po zraku je letela kritina, kovinske plošče s Planeta Tuš v Kranju, kje je vetrolom na sploh povzročil veliko škode, so po navedbah kranjskih policistov letele tudi 100 in več metrov stran od zgradbe. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so zaradi močnega vetra v zgolj 12 urah zabeležili 142 dogodkov na območju 47 občin. Kot kaže, pa silovit veter škode ni povzročil samo na infrastrukturi.

Gasilci Britof
Posledice vetroloma v Kranju in okolici.

Iz PU Celje sporočajo, da je v Celju močan veter včeraj prevrnil večji pano, ki stoji pred pokrajinskim muzejem. Pano je ob tem poškodoval 22-letno nemško državljanko, ki si ga je ogledovala. Veter je neprijetnosti povzročal tudi v prometu, na območju Vranskega na cesto podrl drevo, v katerega je nato trčila voznica. Drevo je na cesti obležalo tudi v Vojniku, tudi v tega pa je trčil nek voznik. V Velenju je večje drevo padlo na vozilo in ga poškodovalo, podrta drevesa pa so ovirala promet tudi na Planini pri Sevnici ter na relaciji Zidani Most – Rimske Toplice, v Celju, v Radečah, Loki pri Žusmu, Velenju, Stranicah, v Vojniku, Šentjurju, Podvelki in drugod, še sporočajo celjski policisti. Po Rogaški Slatini je letela opeka, ki jo je veter odnesel z ene od streh, pri tem je poškodovala osebno vozilo. V Celju jo je skupilo tudi eno vozilo, ki ga je našla odlomljena veja.

Zaradi podrtega drevja je bila včeraj popoldne in zvečer zaprta cesta Tupaliče-Jezersko, s katere zaradi razmer drevja dlje časa niso uspeli odstraniti. Iz PU Kranj danes sporočajo, da je ta zopet normalno prevozna, a da so na njej še vedno veje, zato voznike pozivajo k previdnosti. Poziv k previdnosti velja tudi za voznike, ki bodo uporabljali druge ceste, saj bodo na številnih tudi danes odstranjevali posledice včerajšnjega neurja. Policija se je morala namreč včeraj na območju Gorenjske odzvati na 61 nujnih dogodkov, samo gasilci Gasilsko reševalne službe Kranjpa so posredovali v približno 150 primerih.

Bobo
Odpravljanje posledic vetroloma na stavbi trgovskega centra Tuš ki ga je povzročil orkanski veter.

Posledice neurja danes odpravljajo na približno 50 lokacijah, pri čemer so na številnih mestih postavili zapore. Policisti opozarjajo, da se te namenjene zagotavljanju varnosti ljudi, zato naj jih ne prehajajo in se zadržujejo na območjih intervencij. Večina teh poteka na območju Kranja z okolico, voznike zato pozivajo, naj spremljajo stanje na cestah in prometne informacije, k previdnosti pa pozivajo tudi pešce. Dodajajo, da naj lastniki nepremičnin v sanacij streh vključijo strokovnjake, saj je "varnost na prvem mestu."

V Komunali Kranj so se lotili tudi pospravljanja odpadkov, ki jih je razneslo neurje, poroča STA, kjer dodajajo, da na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj na Zlatem polju zaradi popravila odkrite strehe danes ni pouka.