Turistična patrulja

»Cerklje so čudovit kraj, a pozimi bolj malo ponujajo«

Zoran Franc
6. 2. 2020, 06.52
Deli članek:

Minuli vikend sta naša stara znanca Colin in Diane obiskala Cerklje na Gorenjskem. Pravita, da sta se imela lepo, a žal ni šlo vse tako, kot bi moralo iti.

arhiv
Colin pri cerkvi Svetega Lovrenca.

Colin in Diane sta par že več kot trideset let, prihajata iz Nottinghama v Angliji, a zadnjih šest let živita v Sloveniji. »Cerklje na Gorenjskem je od najinega doma oddaljeno dobro uro vožnje, tako nisva imela težav s potjo. Preden sva se odpravila na pot, sva preverila nekaj spletnih strani. visitcerklje.si je zelo prijazna spletna stran za tujce, saj ponuja veliko informacij v različnih jezikih. Preverila sva tudi spletno stran slovenia.info, a je precej zahtevna za krmarjenje, visitcerklje.si pa je stran zgolj v slovenskem jeziku,« razložita.

Okrnjena muzejska zbirka

Ob prihodu v Cerklje sta si najprej privoščila kavo v baru Kern in pravita, da je bila odlična, pa tudi natakarica je bila »živahno vesela«. Nato pa sta se odpravila do turističnoinformacijskega centra (Tic), kjer jima je prijazen informator g. Tolar podal koristne informacije, ju opremil z zemljevidi in brošurami.

arhiv
Ocene kraja Cerklje na Gorenjskem.

»Gospod Tolar je pojasnil, da je Cerklje dobilo ime po številnih cerkvah. Teh je v občini kar 18. Predstavil nama je precej osiromašen muzej in se obenem opravičil ter dodal, da je večina eksponatov v ljubljanskem muzeju. A lahko dodam, da muzej hrani čudovito maketo kraja. Upam, da bo paleta razstavnih eksponatov sčasoma boljša,« pove Colin.

Zaprt grad Strmol in Hribarjeva vila

Po obisku Tica sta se odpravila na sprehod po kraju in posnela fotografijo Hribarjeve vile, ki je trenutno v lastni banke, zaradi česar obiskovalcem notranjost ni na ogled. A kot so jima zatrdili v Ticu, upajo, da bo občina lahko odkupila vilo, jo obnovila in postavila na ogled ter omogočila uporabo obiskovalcem ter krajanom. »Kljub najini želji, da čim več doživiva in vidiva, sva hitro ugotovila, da so mesta, ki jih želiva obiskati in ki nama jih je priporočil receptor, zaprta, celo grad Strmol. Ustavila sva se v kavarni Strmol in nekoliko prilagodila najin načrt. A če sva imela zelo dobro izkušnjo z okusno kavo na začetku, sva imela tukaj precej slabo izkušnjo s kakavom in rogljičkom. Pričakovala sva kaj boljšega. Lahko omenim še, da imajo na ogled postavljenega nagačenega krokodila, ki je v zelo slabem stanju,« jih je pograjal Colin.

arhiv
hribarjeva vila


Na ogled kinopredstave

Nato sta se vrnila v Cerklje in se po pomoč obrnila na prijaznega domačina. Povedal je, da v Cerkljah ni veliko doživeti v tem letnem času, in jima svetoval, da se odpravita v kino, kot vegetarijansko restavracijo pa jima svetoval kitajsko restavracijo nedaleč vstran. Še pred tem sta zavila do kraja in tam prenočila, nato pa se odpravila na pot. »Hrana je bila izjemno dobra, zagotovo se bova še kdaj vrnila. Pa tudi film, ki sva si ga ogledala, z naslovom 1917, priporočava.

arhiv
Plusi in minusi kraja Cerklje na Gorenjskem.

Po kinopredstavi sta se vrnila v nastanitev. »Sobe v Bed & Breakfast Karun so sodobne, čiste in izjemno udobne. A na žalost ni v bližini nobenega lokala ali česa, kar bi si lahko ogledala. Zato sva legla k počitku. Zjutraj sva se odpravila na samopostrežni zajtrk, ki je bil izjemno bogat, nato pa se s polnimi želodci in upanjem odpravila novim dogodivščinam naproti,« razlaga Colin.

Na sprehod

Sobota je bila obetavnejša. Krvavec je bil zavit v meglo in oblake, zato se nista odločila za smučanje. Preverila sta zemljevide, ki sta jih dan prej dobila v Ticu, in se odločila, da se odpravita na sprehod. Med sprehodom sta lahko videla že prve cvetove teloha in nekatere druge znanilke pomladi. »V gozdu je že bilo čutiti pomlad. Prijetno je bilo in zelo sproščujoče,« razlaga Colin. Odpeljala sta se tudi do gradu Strmol, a ugotovila, da se je za ogled treba vnaprej naročiti. Zato sta se odločila, da si ogledata cerkve. Tako sta si ogledala cerkev v Adergasu in cerkev Marijinega vnebovzetja v Cerkljah. » No, nato sva si nameravala ogledati še rojstno hišo Ignacija Borštnika, a je bila žal zaprta. Želela sva si privoščiti tudi kosilo, a je bil na voljo zgolj kebab, zato sva se odločila, da se ustaviva nekje med potjo domov. Menim, da je Cerklje bolje obiskati spomladi, poleti ali v jeseni, razen če želite smučati na Krvavcu. Cerklje so čudovit kraj, a pozimi turistom ponujajo bolj malo,« zaključi Colin. 

arhiv
Na poti sta prečkala tudi enega od potočkov.