Najprej civilna ločitev, nato cerkvena izničitev

Kako je z razvezo pred Bogom? Če so ugotovljene hibe, zlahka

Luka Tetičkovič
6. 2. 2020, 06.41
Deli članek:

Zakon, sklenjen pred Bogom, je pred njim lahko tudi izničen, čeprav ne razvezan. Loči lahko le Bog, lahko pa njegovi pooblaščenci zakon izničijo v celoti in za nazaj, če ugotovite, da ste zagrizli v kislo jabolko. Zadevo lahko uredite kar v Ljubljani in Mariboru.

Profimedia
Kar je pred Bogom združeno, je lahko le pred njim ločeno.
Sistem v veljavi že 100 let
Nekaj stoletij po tem, ko se monarh Henrik VIII. Angleški ni mogel ločiti od žene, ki jo je imel za neplodno, se je odločil anglikansko cerkev ločiti od rimokatoliške. Henrik je dosegel obe ločitvi in po njiju še vrsto drugih. Za tiste, ki niso imeli možnosti svoje regionalne cerkve ločiti od Vatikana, pa so tam leta 1917 pripravili zakonski okvir, s katerim še danes ugotavljajo ničnost zakona.

Pred tedni smo na slovenski politični desnici dobili nov par. Zakon sta sklenila Bernard Brščič in Norma Korošec, a po naših informacijah le pred matičarjem in ne tudi pred duhovnikom.

Brščič za naš časopis okoliščin ni želel komentirati, tako nam ni uspelo ugotoviti, zakaj sta zakon sklenila pred »šalterjem« namesto pred oltarjem. Domnevno pa Brščič svojega prejšnjega zakona ni razvezal pred sodnimi mlini Rimokatoliške cerkve, če smo povsem natančni – zakona ni izničil, saj razveze v tem miljeju ne poznajo.

Če bi se pa Brščič za to odločil, sta v Sloveniji za to pristojni dve cerkveni metropolitanski sodišči. Če prihajate iz škofije Ljubljana, Koper ali Novo mesto, bo vaše zakonske težave enkrat za vselej izničilo sodišče v Ljubljani. To v Mariboru pokriva škofije Maribor, Celje in Murska Sobota.

»V Ljubljani sprejmemo na leto od 40 do 60 vlog, redkokatera vloga se zavrne. Več kot 95 odstotkov sprejetih vlog se reši v prid ničnosti zakona,« pojasnjuje Andrej Saje iz Slovenske škofovske konference, pri tem pa dodaja, da morajo iz spisa biti razvidne določene hibe ob privolitvi v zakon.

Ugotoviti morajo zakonske hibe

Med priznanimi hibami Saje omenja izključevanje bistvenih delov zakona, denimo »zvestoba, otroci, rodnja otrok (popolna ali delna simulacija), psihični razlogi (razne psihične bolezni, odvisnosti, čustvena in psihična nezrelost, nezmožnost razumne odločitve. Včasih je razlog strah in prisila v zakon, prevara v bistveni stvari, ki more zakonsko skupnost zelo motiti (zaročenka je na primer noseča, vendar ne z zaročencem, ta to odkrije šele po poroki), pogojna sklenitev zakona in tako dalje«.

V izjemno redkih primerih lahko v Rimu določene zveze ločijo tudi, ko so bile sklenjene veljavno in zanje ne drži nobena izmed navedenih hib. Takšen je denimo primer trdnega, a neizvršenega zakona (ko zakonca denimo ne moreta imeti spolnih odnosov), ali ko se kateri od zakoncev prekrsti, drugi pa zaradi tega ne more živeti v miru.

Najprej civilna ločitev, nato cerkvena izničitev

Pogoji pa se tukaj ne končajo, saj spis v obravnavo ne bo sprejet, če zakonca nista že končala postopka civilne razveze. Vse te postopke natančno predpisuje sedma knjiga Zakonika kanonskega prava. Če se vse zgodi v skladu s postopki, tedaj Cerkev prepozna ničnost zakona, zaradi česar se lahko stranki znova cerkveno poročita.

Do leta 2015 je v primeru razglasitve ničnosti zakona sodbo moralo potrditi drugostopenjsko sodišče – vlogo tega je za ljubljanske primere igralo mariborsko metropolitansko sodišče in obratno. Od leta 2015 pa zadostuje prvostopenjska sodba, če pa se ena izmed strank pritoži, gre zadeva v odločanje na drugo stopnjo. Na tretji stopnji je za zadevo pristojna rimska rota, ki pa je v glavnem prizivno sodišče – odloča torej le o primerih, ki so bili obravnavani že na nižjih stopnjah.

Postopek je soden, vabljeni tudi strokovnjaki

»Sodišče vodi dokazni postopek, povabljeni sta obe strani, če ena ne želi sodelovati, se jo razglasi za odsotno,« proces opiše Saje. Stranka, ki postopek začne, mora predlagati tri priče, z vsemi se pogovorimo, kako je bilo pred zakonom, v času sklepanja in kasneje, katere težave so bile, kako so se kazale in tako dalje. Če gre za psihične težave in bolezni, si pomagamo tudi z izvedencem psiholoških ved ali z zdravnikom. Slednji pojasni, kaj je določena težava pomenila za odnos, ali je oseba bila sposobna v minimalni meri opravljati vsakdanje dolžnosti in tako dalje.

Za izničenje mora biti hiba razvidna v trenutku sklepanja zakona

»Da je zakon ničen, mora biti hiba razvidna v trenutku sklenitve zakona, na primer nekdo zavestno izključi otroke ali zvestobo,« pravi Saje in poudarja, da pri cerkveni razvezi ne gre za ločitev, ampak ugotovitev ničnosti zveze v trenutku sklepanja. »Če gre za psihične motnje ali bolezni, morajo slednje zakon ne le oteževati, temveč ga onemogočati (na primer shizofrenija), ali pa se to ugotovi v primeru prisile, če nekdo nima nobenega drugega izhoda, kot da se poroči (na primer grožnje, pritiski, ustrahovanje in tako dalje).«