DISCIPLINSKI MEHANIZMI

"Vsi poslanci SDS podpišejo bianko odstopne izjave"

Luka Tetičkovič
8. 1. 2020, 19.30
Deli članek:

Poslanci SDS ne morejo biti zastopniki vsega ljudstva, saj so popolnoma vezani na navodila stranke, ki jih drži v šahu s pogodbami in bianko odstopnimi izjavami.

Mare Vavpotič
Andrej Čuš je leta 2016 izstopil iz poslanske skupine SDS in obudil stranko Zeleni Slovenije.

Potem ko je višje sodišče odločilo, da mora nekdanji poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) Zvonko Lah zaradi prestopa v drugo poslansko skupino stranki SDS povrniti stroške volilne kampanje, prihajajo na plan nove informacije o okovih, v katere so vklenjeni poslanci SDS, ki jim ustava sicer zagotavlja glasovanje po vesti.

Dolenjski list
Zvonko Lah je leta 2016 prestopil v vrste poslancev Nove Slovenije, zdaj je član Zelenih Slovenije. Poslanci SDS se s pogodbeno zavezo odrečejo glasovanju po lastni vesti, kar jim sicer zagotavlja ustava.

Od Laha pravnomočno iztožili stroške izvolitve

Nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah mora zaradi prestopa v drugo poslansko skupino po odločitvi višjega sodišča stranki SDS povrniti stroške volilne kampanje leta 2014 v višini 5161 evrov, so tvitnili v SDS, kjer pa sodbe, ki je pravnomočna, ne razkrivajo v celoti. Lah je za STA dejal, da se bo zdaj pritožil še na vrhovno sodišče. 

»Ko smo bili evidentirani, so bile mesec pa pol pred volitvami skupne akcije, na katerih smo se morali vsi kandidati za poslance postaviti v vrsto, to podpisati in tako je to šlo naprej,« razkriva nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki je zdaj predsednik neparlamentarne stranke Zeleni Slovenije.

Postrojeni v vrsto podpisujejo

Strumno postavljeni v vrsto so kandidati za poslance SDS morali najprej podpisati pogodbo, s katero so se zavezali, da bodo v državnem zboru govorili in glasovali, kot narekuje vrh SDS, in se ob tem odrekali delu svoje poslanske plače. »V pogodbi piše, da boš pol prve plače dal stranki, nato pa še pet odstotkov od vsake naslednje plače. Da boš imel svoje pisarne v strankarskih prostorih. Da boš izvajal program in odločitve SDS nasploh, poleg tega pa smo kandidati podpisali bianko odstopne izjave,« razkriva Čuš. »Moje bianko odstopne izjave niso unovčili,« dodaja in se pri tem sprašuje, ali nemara zato, ker gre za nelegalno prakso.

Ob vprašanju, ali gre za disciplinski mehanizem in ali je ta učinkovit, je Čuš odgovoril, da gre za »točno to«, ter opozoril, da zoper njega in Laha potekajo sodni postopki, pri katerih se sprašuje, kako je mogoče, da je višje sodišče interese neke politične stranke postavilo nad 82. člen ustave. Slednji zapoveduje, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

STA
Predsednik SDS Janez Janša svoje kandidate za poslance postroji v vrsto, nakar morajo eden za drugim podpisati pogodbe in bianko odstopne izjave.

Janša požgal še en most       

Čuš in Lah se nameravata s to argumentacijo pritožiti na višje sodne instance. »Jaz pričakujem, da se bo to odpravilo,« je glede trenutne sodbe vrhovnega sodišča prepričan Čuš. Precej manj je pa je prepričan o obetih koalicije po avstrijskem vzoru – torej med konservativci in zelenimi, saj zaradi teh dogodkov v stranki Zeleni Slovenije za pogovore z  niso več odprti. 

STA
Poslanci SDS se s pogodbeno zavezo odrečejo glasovanju po lastni vesti, kar jim sicer zagotavlja ustava.