Svet

Libijski premier, ki ga priznavajo ZN, podporo iskal tudi v Bruslju

B.K./STA
8. 1. 2020, 16.17
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 16.18
Deli članek:

Libijski predsednik vlade narodne enotnosti Fajez al Saradž se je danes v iskanju podpore v Bruslju sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom. Saradžu, katerega vlado v Tripoliju priznavajo Združeni narodi, nasprotuje libijski parlament v Tobruku in tamkajšnja vlada, povezana z generalom Kalifo Haftarjem.

Profimedia
Fajez al Saradž

Michel je na srečanju izrazil zaskrbljenost nad zaostritvijo spopadov v Libiji, so sporočili iz Bruslja. Poudaril je, da krize v Libiji ne morejo rešiti z vojsko, ampak da bodo bližje miru in stabilnosti le s pomočjo političnega procesa. EU bo okrepila svoje napore v smeri mirne in politične rešitve, je zagotovil predsednik Evropskega sveta.

Borrell pa je posvaril, da so razmere resne. Že v torek je prvi diplomat EU obsodil Turčijo zaradi vmešavanja v konflikt v Libiji. Podobno je danes ocenil tudi Michel, ki bo v soboto odpotoval v Istanbul na srečanje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Saradž se je danes v Bruslju sestal tudi z nemškim zunanjim ministrom Heikom Maasom, ki je zaradi varnostnih razlogov sicer odpovedal pot v Libijo.

Turčija je v nedeljo zvečer začela v Libijo pošiljati svoje vojaške enote v podporo mednarodno priznani vladi v boju proti silam odpadniškega generala Kalife Haftarja. Kot so zagotovili v Ankari, turški vojaki ne bodo sodelovali v spopadih.

Medtem ko je Turčija v libijskem konfliktu na strani mednarodno priznane vlade narodne enotnosti, Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija podpirajo generala Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje Tripolija iz rok vlade pod vodstvom premierja Fajeza al Saradža.

Kaos v Libiji vlada vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011. Sile odpadniškega libijskega generala Kalife Haftarja nadzirajo vzhodno Libijo in večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.

V ponedeljek so Haftarjeve sile sporočile, da so zavzele strateško pomembno pristaniško mesto Sirta, ki je bilo od leta 2016 pod nadzorom sil mednarodno priznane libijske vlade.