Slovenija

Bo DeSUS ostal brez "upornega" poslanca Polnarja?

S.R./STA
20. 12. 2019, 07.27
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 07.33
Deli članek:

Po imenovanju Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico se v koaliciji odpirajo nove težave, napeto je v DeSUS. Njihov poslanec Robert Polnar je spet ravnal drugače kot poslanska skupina in nasprotoval Mlinarjevi.

Bobo
Robert Polnar in prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

Polnar je sicer veliko prahu nedavno vzdignil ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov, v četrtek pa je nasprotoval tudi imenovanju Mlinarjeve za kohezijsko ministrico. Za zdaj ostaja v poslanski skupini, saj so po besedah Jurše v predprazničnem času, po praznikih pa napoveduje temeljit pogovor z njim. 

Na vprašanje, ali Polnarja po zadnjih dveh glasovanjih v DZ še vidi v poslanski skupini, pa je Jurša odgovoril, da je ključnega pomena tudi odnos, ki ga ne izkazuje tako, kot bi ga moral. "Dvoje glasovanj ni v skladu s stališčem poslanske skupine. Je pa res, da v skladu z ustavo poslanec lahko glasuje po svoji vesti," je dodal. 

Poudaril je še, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam v DZ. 

Vlado podpira, ampak ...

Polnar je sicer ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, je povedal takrat in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše

Če se bo Polnar res razšel s poslansko skupino, bi to pomenilo tudi nov udarec za manjšinsko koalicijo. Ta bi tako izgubila še en glas in bi jih imela v DZ 42, kar bi vsakokratno nabiranje parlamentarne večine naredilo še bolj naporno.