tretjič v tem šolskem letu povzročile nejevoljo med učenci

Uši – nočna mora na Osnovni šoli Ljudski vrt

Mojca Vtič / Štajerski tednik
21. 12. 2019, 12.55
Posodobljeno: 21. 12. 2019, 14.27
Deli članek:

Nadležne naglavne uši so že tretjič v tem šolskem letu povzročile nejevoljo med učenci in učenkami ter starši otrok OŠ Ljudski vrt na Ptuju. Ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič je zdaj organizirala preglede lasišč.

OŠ Ljudski vrt Ptuj
V OŠ Ljudski vrt zaradi uši organizirali preglede lasišč.

Uši se prenašajo z direktnim stikom z osebo, ki ima uši (glava–glava), ali posredno prek predmetov (prek glavnikov, pokrival), zanje pa smo dovzetni vsi. »Trikrat v tem šolskem letu smo dejali otrokom, naj jim doma starši pregledajo lasišče in odstranijo uši. Žal ne pridemo nikamor. Namreč če le en starš ne opravi te naloge, se uši čez kakšen teden ponovno pojavijo.« In posledica so vznemirjeni starši, ki za srbeče glave krivijo šolo. »Mi več kot opozarjati in dajati navodila, kako uši odstraniti, ne moremo,« je dejala ravnateljica.

Preglede lasišč zdaj v roke zdravnikom – s soglasjem staršev

Odločena, kot je, se je s ciljem zagotavljati varno, zdravo in čisto okolje za učence in učenke obrnila na šolsko ambulanto in se dogovorila, da bo zdravstveno osebje opravilo preglede lasišč. »Zeleno luč za to dejanje so nam dali tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je dodala Vaupotič Zemljičeva.

A tudi strinjanje stroke ne zadostuje. Ker se s pregledom lasišča posega v otrokovo zasebnost, morajo na šoli pridobiti tudi soglasja staršev. »Soglasja z obrazložitvijo so starši prejeli. Tiste otroke, za katere bomo pridobili dovoljenje, bo preventivno pregledalo zdravniško osebje, seveda bo pri tem zagotovljena popolna diskretnost. O morebitni prisotnosti uši bo zdravnik obvestil starše – ne šole in ne otrok,« je zagotovila ravnateljica.

In tisti, katerih soglasja šola ne bo pridobila? »Učenci, za katere starši ne bodo podpisali, da so lahko pregledani v šoli, bodo povabljeni na pregled v ambulanto Šolman. Verjamem pa, da smo že s tem ukrepom opravili tri četrtine dela in da bodo starši tokrat poziv vzeli resno in pregledali lasišča svojim otrokom,« je še dodala ravnateljica največje ptujske osnovne šole.