Napadi

Iz sirske province Idlib zbežalo 60 tisoč ljudi: v tednu dni najmanj 100 žrtev letalskega obstreljevanja, med njimi večina otrok

A.S./STA
21. 12. 2019, 12.00
Deli članek:

V provinci Idlib na severozahodu Sirije je zaradi silovitega obstreljevanja v zadnjih tednih s svojih domov zbežalo že okoli 60.000 ljudi, so v petek sporočili Združeni narodi.

Reuters
Sirski vojak v Idlibu. Fotografija je nastala avgusta letos.

Od začetka meseca so območja v provinci Idlib, še zadnji utrdbi upornikov v Siriji, tarča silovitega obstreljevanja sirskih in ruskih letal.

Iz Urada ZN za koordinacijo humanitarne pomoči (OCHA) so v petek sporočili, da je bilo zaradi silovitega obstreljevanja na območju v zadnjih tednih razseljenih do 60.000 ljudi.

Sirski observatorij za človekove pravice je v petek sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah na civilna območja v regiji izvedenih več kot 400 letalskih napadov. Po navedbah aktivistov v Idlibu je bilo v tednu dni v letalskem obstreljevanju ubitih najmanj sto ljudi, med njimi večina otrok.

Sirska vlada je ob podpori ruskih letal 30. aprila začela obsežno ofenzivo proti upornikom v provincah Hama in Idlib, zaradi česar je s svojih domov zbežalo na tisoče ljudi. Po ocenah ZN je od začetka ofenzive, med katero so sirske sile zasegle dele ozemlja, s svojih domov zbežalo že več kot 400.000 ljudi.