Sova pritrjuje, da bo temu tako

Šarec pričakuje, da bo Sova sledila priporočilom inšpektorata

J.P./STA
29. 11. 2019, 17.00
Posodobljeno: 29. 11. 2019, 17.03
Deli članek:

Premier Marjan Šarec pričakuje, da bo Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) sledila predlogom, ki jih je po nadzoru nad zaposlitvami več njihovih uslužbencev oblikoval inšpektorat za javni sektor.

Reuters
Marjan Šarec

Na Sovi so potrdili, da so danes prejeli zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru, iz katerega izhaja, da je bilo "v postopkih nekaj manjših pomanjkljivosti izključno administrativne narave, ki pa v ničemer ne vplivajo na zakonitost zaposlitvenih postopkov". "Inšpekcija je ugotovila, da nezakonitosti, ki so bile agenciji večkrat javno očitane in jih je agencija že večkrat javno zanikala, ni bilo," so izpostavili.

Dodali so še, da je sodelovanje med inšpektoratom in agencijo v času izvajanja strokovnega inšpekcijskega nadzora potekalo profesionalno in korektno.

Inšpektorat za javni sektor je nadzor opravil na podlagi pobude za nadzor zaposlitve javne uslužbenke na Sovi. To je oktobra nanje naslovila Sova sama po polemikah v javnosti in poizvedovanju komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca. Kmalu zatem so mediji poročali tudi o zaposlitvi sorodnice nekdanje predsednice NSi, danes pa evropske poslanke Ljudmile Novak.

Podrobnosti o konkretnih zaposlitvah so tajne, so pa preverjali zaposlitev petih uslužbencev, med temi tudi obe zaposlitvi, o katerih se je v javnosti pojavil dvom v njuno zakonitost. V vseh primerih so bile zaposlitve na delovna mesta, ki so bila določena v aktu o sistemizaciji in so bile predvidene v letnem kadrovskem načrtu. In v vseh primerih kandidati izpolnjujejo temeljne pogoje za delovna mesta, so pa nekateri nekatere potrebna dovoljenja dobili naknadno.