Milijonsko darilo

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine Preddvor prišel vrtoglavi znesek

Ž.K.
18. 11. 2019, 19.27
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Slovenci se sprašujejo, od kod izvira denar, ki ga je na račun prejela Občina Preddvor. Je šlo za večmilijonsko darilo?

Bobo
Preddvor je znan po jezeru Črnava, ki je priljubljena izletniška točka.

STA
Rok Roblek, župan Preddvora, ima sladke skrbi.

Slovenci smo vajeni, da bogataši svoje premoženje skrivajo, po navadi s tako imenovano davčno optimizacijo poskrbijo tudi, da država dobi čim manjši delež tistega, kar so prislužili. Zato je bilo presenečenje občinskih oblastnikov v mali občini Preddvor na Gorenjskem toliko večje, ko so ugotovili, da je eden od njihovih občanov na prehodni davčni podračun nakazal 4,7 milijona evrov, ki izhajajo iz obdavčitve. Kot nam je uspelo izvedeti, gre za davek, ki je izvirni prihodek občine; to so na primer davek od iger na srečo, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek od prometa z nepremičninami, davek od premoženja oziroma davek na darilo ali dediščino. Omenjene davke prejme občina, v kateri ima zavezanec stalno prebivališče oziroma v kateri leži nepremičnina.

 Zagotovo ne loto 

Glede na to, da oktobra ni bilo Slovenca, ki bi na lotu zadel 31 milijonov evrov, je torej jasno, da denar ne izvira iz iger na srečo. Če bi bil davek plačan zaradi prometa z nepremičninami, bi morala biti nepremičnina vredna 235 milijonov evrov, uradne evidence pa kažejo, da je bil od maja do danes največji posel z nepremičninami v tej občini vreden le nekaj več kot 200 evrov. Tudi če bi šlo za davek od premoženja, bi morala biti nepremičnina vredna 470 milijonov evrov, a take v Sloveniji ni.

Milijonsko darilo

Tako je še najbolj verjetno, da je šlo za darilo. Ta so obdavčena glede na to, komu jih podarjamo. Bolj nam je obdarovanec sorodstveno blizu, manjši je davek. A ne glede na to, kako blizu sta si obdarovanec in tisti, ki je darilo dal, je moral biti darovani znesek vsaj deset milijonov evrov. In ko se vprašamo, kdo v Sloveniji bi tak znesek lahko daroval, se je treba ozreti po lestvici najbogatejših Slovencev, na kateri zadnja leta kraljujeta zakonca Samo in Iza Sia Login. Lahko je seveda naključje, a najbogatejša Slovenca sta imela v času ustanovitve podjetja Ekipa7 naslov stalnega prebivališča prav v občini Preddvor, hiša pa je še vedno v njuni lasti.

Najbogatejša Slovenca

Glede na to, da imata zdaj stalno prebivališče prijavljeno na Cipru, je jasno, da nista plačnika davka, a je možno, da sta obdarila nekoga, ki jima je blizu. Ne nazadnje iz Preddvora izvira družina Ize Sie Login. Seveda gre le za špekulacijo in ne moremo z gotovostjo trditi, da vrtoglavi znesek izvira prav iz žepov najbogatejših Slovencev. Možno je tudi, da je kateremu od občanov Preddvora padla sekira v med in je podedoval milijonsko premoženje ter primeren delež odstopil tudi državi. Vsekakor pa je pohvalno, da tisti, ki je nakazal znesek na občinski račun, tega ni prikrival in skrival za računi in podjetji v davčnih oazah.