nadomestil zapor na Povšetovi

Zelena luč gradnji moškega zapora v Dobrunjah. Kapaciteta? 388 zapornikov

A.S./STA
18. 11. 2019, 18.23
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 18.34
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji brez razprave potrdili odlok o občinskem prostorskem načrtu, ki omogoča gradnjo moškega zapora v Dobrunjah. Ta naj bi nadomestil zapor na Povšetovi v Ljubljani, kapaciteta novega zavoda za prestajanje kazni pa bo 388 oseb.

MOL
Zmagovalna rešitev krajinskega natečaja: »Namen reševanja prostorske problematike zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana".

Moški zapor v Dobrunjah bo zgrajen ob vzhodni ljubljanski obvoznici in Litijski cesti. Ministrstvo za pravosodje bo z novim zavodom za prestajanje zaporne kazni poskušalo rešiti prostorsko stisko zapora na Povšetovi, kjer je povprečna zasedenost med 110 in 120 odstotki.

Izgradnja novega zapora je ocenjena na okoli 68 milijonov evrov, ena od možnosti financiranja tega projekta pa je javno-zasebno partnerstvo.

V okviru natečajne arhitekturne naloge, ki opredeljuje izhodišča in usmeritve za izdelavo natečajne rešitve ter projektiranje Zavoda za prestajanje kazni Ljubljana, so prvo nagrado prejeli Urban Petranovič, univ. dipl. inž. arh., Davorin Počivašek, univ. dipl. inž. arh., Vid Žnidaršič, abs. arh., Urša Gantar, abs. arh., Nuša Gruden, abs. arh., Aleksi Vičič, abs. arh., Alenka Korenjak, univ. dipl. inž. arh. 

Poleg omenjenega prostorskega akta so svetniki podprli sklep o ustanovitvi Javnega zavoda Šport Ljubljana. Z njim so nadomestili dosedanji sklep o ustanovitvi javnega zavoda Športno rekreacijski center Tivoli, skupaj s spremembami in dopolnitvami pa so odpravili negotovosti v zvezi z vprašanji, katere določbe so veljavne in katere ne oz. od kdaj veljajo kakšne določbe.

Prav tako bodo z novim sklepom po oceni občine odpravili negotovost glede poimenovanja in s tem tudi večkrat napačno poimenovanje zavoda.

mol
Zmagovalna rešitev krajinskega natečaja: »Namen reševanja prostorske problematike zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana".