Akcija odstranjevanja bombe uspela

FOTO: Po prvi uspešni deaktivaciji: "Druga bomba ima precej več eksploziva"

A.S./STA
31. 10. 2019, 14.54
Posodobljeno: 31. 10. 2019, 17.34
Deli članek:

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na območju gradbišča v bližini največjega mariborskega nakupovalnega središča malo pred 14. uro uspešno deaktivirali prvo od dveh nedavno najdenih letalskih bomb.

Bobo
Gre za 250-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark.

Kot je povedal vodja mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer, so akcijo izpeljali po načrtih.

Po njegovih besedah so zadovoljni tako s postopkom evakuacije stanovalcev kot tudi z uspešno deaktivacijo bombe, saj so pirotehniki svoje delo opravili hitro in učinkovito. Ob tem se je zahvalil vsem prebivalcem, ki so dobro sodelovali.

STA
Deaktivacija S svojim delom so bili zadovoljni tudi pirotehniki, saj so naredili vse tako, kot so načrtovali pred začetkom tega nevarnega opravila.

"Težav ni bilo. Vse smo evakuirali pravočasno. Izkazale so se vse sodelujoče službe, poklicni in prostovoljni gasilci, tako da smo skupaj pripravili teren za delo pirotehnikov," je dodal Ciringer.

Kot je povedal, je v akciji sodelovalo okoli 150 ljudi, od tega 70 prostovoljnih gasilcev in 15 gasilcev poklicne brigade, ob njih pa tudi predstavniki civilne zaščite, policisti, reševalci in komunalni delavci, ki so pomagali pri zaporah cest.

Na vprašanje, ali je adrenalin po končani akciji že popustil, je Ciringer odvrnil, da so predvsem gasilci takšnih okoliščin vajeni, morda ne v tako velikem obsegu, a tudi evakuacije so že izvajali. "Smo pa šele na polovici dela, saj nas v nedeljo čaka še ena akcija, in verjamem, da nam bo vsem skupaj lažje," je dejal prvi mož mariborskih gasilcev.

Bobo
Bombo so uspešno deaktivirali.

Ne glede na to pa nevarnost v nedeljo, ko bodo drugo bombo odstranjevali na drugi strani Drave v bližini železniške postaje, ne bo nič manjša. Bomba je namreč celo dvakrat težja od tokratne in odgovorni so ob 300-metrskem pasu evakuacije, ki bo zajel kar okoli tisoč stanovalcev, določili še 600-metrski pas zaklanjanja.

"Za vse, predvsem pa tiste, ki so v 300-metrskem pasu, je pomembno, da znova v enaki meri spoštujejo naša navodila. Želeli bi si strpnosti in komunikacije, da se varno rešimo še druge bombe," je dodal Ciringer in opozoril, da današnja brezhibna intervencija ne pomeni, da je lahko tako tudi v nedeljo.

S svojim delom so bili zadovoljni tudi pirotehniki, saj so naredili vse tako, kot so načrtovali pred začetkom tega nevarnega opravila. Kot je povedal Sašo Turnšek, ki je izvedel deaktivacijo, je seveda bilo napeto vzdušje, a se je na koncu vse izšlo na najboljši način.

Kot je povedal, je bila notranjost obeh vžigalnikov popolnoma ohranjena, zato ni šlo za nedolžno stvar. Vseeno pa pomislekov pri odhodu v osemmetrsko jamo ni imel, saj je to njihovo delo in vedo v kaj se spuščajo, pa tudi kaj delajo.

STA
Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostal samo še eksploziv, ki ni nevaren.

Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostal samo še eksploziv, ki ni nevaren. Bombo bodo zdaj po besedah pirotehnika Bojana Kopača odpeljali v začasno skladišče, kjer jo bodo v treh mesecih uničili ter jo hkrati izkoristili za poskuse uničenja, ki jim bodo prav prišli v prihodnosti.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič je dejal, da so celotne priprave in izvedba akcije potekali nad pričakovanji, tudi sodelovanje z drugimi službami je bilo zelo dobro.

"Da ne bo kdo mislil, če se je zdaj končalo tako lepo, da bo enako tudi v nedeljo. Druga bomba ima precej več eksploziva in tudi ta način, ki smo ga načrtovali, da jo zakopano razstrelimo, če je ne bi mogli odviti, ne pride v poštev. Količina eksploziva je prevelika in bi lahko prišlo do večje škode. Zato smo se odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri," je povedal Zonič.

Tudi v nedeljo se bo evakuacija začela ob 8. uri in bo trajala predvidoma do 16. ure. Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Evakuirani prebivalci se bodo znova lahko umaknili v Dvorano Tabor, pristojne službe pa še enkrat pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

Bobo
Sirene so malo pred 14. uro označile konec nevarnosti in s tem tudi evakuacije.

Šabeder v času odstranjevanja bombe obiskal UKC Maribor

Minister za zdravje Aleš Šebeder je danes v času odstranjevanje bombe v Mariboru obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Na terenu se je prepričal, da so bili izvedeni vsi organizacijski ukrepi in da je bilo za varnost pacientov, zaposlenih in obiskovalcev dobro poskrbljeno.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je evakuacija približno 100 pacientov potekala nemoteno, prav tako je vodstvo zavoda ustrezno obvestilo vse zaposlene o protokolu ravnanja v času odstranitve bombe. Oskrba pacientov ni bila motena, prav tako je bilo primerno poskrbljeno za vse nujne primere.

Minister je pohvalil zdravstveno osebje in vodstvo, da so se v teh izrednih okoliščinah dobro organizirali. "Uspešno izvedeni ukrepi v UKC Maribor so primer dobre prakse, izkušnje iz tega dogodka bodo služile za pripravo na morebitne druge krizne situacije, za katere si minister želi, da bi jih bilo čim manj," so na ministrstvu še zapisali v sporočilu.