Popravimo napake

Navade, ki prinašajo nepotrebne kalorije

T.D.
31. 10. 2019, 15.48
Deli članek:

Če želite hujšati, morate zaužiti manj kalorij, kot jih potrebujete. Da bi oklestili za en kilogram odvečne teže v 14 dneh, je dnevno treba z vašega jedilnika črtati 500 kalorij.

Profimedia
Svoj 28-centimetrski krožnik nadomestite z manjšim in pojedli boste od 20 do 25 odstotkov obroka manj.

Velika skleda solate se zdi zdrav obrok, toda z vsem tistim kupčkom preliva in dodatkov na vrhu (sir, slanina, avokado in podobno) je lahko bolj kalorična kot lazanja. Prihranite 500 ali več kalorij tako, da solato zmešate samo s klasičnim kisom, oljem in ščepcem soli.

Preštejte zaužite čipse in krekerje

Nikar ne jejte čipsa iz vrečke, saj ga boste jedli, dokler vrečka ne bo prazna – to pomeni 1260 kalorij. Držite se ene porcije, to pomeni 15 kosov (140 kalorij). Prihranek v kalorijah bo ogromen, zaužili jih boste kar 1120 manj. Enako velja tudi za oreščke – ti sicer vsebujejo zdrave maščobne kisline, vendar so tudi bogati s kalorijami.

Uporabljajte manjše krožnike

Svoj 28-centimetrski krožnik nadomestite z manjšim in pojedli boste od 20 do 25 odstotkov obroka manj, ne da bi se zato počutili manj siti. Pa še 500 kalorij boste privarčevali, kar je glavno.

Ne jejte pred televizorjem

Če jeste na kavču in gledate film, pojeste do 288 kalorij več, kažejo raziskave na univerzi Massachusetts. Raje jejte za mizo in zamenjajte gledanje televizije za eno uro hoje. Skupno boste tako pokurili 527 kalorij.

Bodite zgledna gostiteljica

Pojdite za eno uro po nakupih hrane, zložite nakupljeno v hladilnik in omare, porabite dve uri za pripravo čudovitega prazničnega kosila, pogrnite mizo, postrezite. Vsa ta opravila vam bodo iz telesnih zalog pobrala najmanj 640 kalorij. Zato se hitro nagradite. Popijte kozarček šampanjca (106 kalorij), pa boste še vedno ob več kot 500 kalorij.

Preprosti triki, ki nasitijo

Za zajtrk pojejte dve v trdo kuhani jajci, saj je dokazano, da kdor zajtrkuje jajca, čez dan poje približno 416 kalorij manj. Pred kosilom in večerjo pa popijte skodelico nemastne juhe (tako boste za obed zaužili 134 kalorij manj). Skupno boste tako prihranili ne samo 500, ampak celo 684 kalorij.