Sprememba

Že jutri ohladitev, meja sneženja se bo spuščala

J.P.
28. 10. 2019, 13.07
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 13.13
Deli članek:

Po 16 zaporednih dneh nadpovprečnih temperatur nas bo jutri dosegla izrazita hladna fronta.

Profimedia
Za praznike bo večinoma suho.

Hladna fronta, ki je danes dosegla Alpe in vzhod celine, bo v severno polovico Slovenije že danes popoldne in zvečer prinesla manjše padavine. Vremenoslovci Agencije RS za okolje več dežja in oblačnosti pričakujejo jutri, "ko bo v večjem delu Slovenije padlo od 5 do 20 litrov dežja na kvadratni meter", meja sneženja pa se bo do večera spustila do 1400 metrov nadmorske višine. Ob prehodu fronte se bo popoldne in zvečer okrepil severovzhodnik, na Primorskem pa burja, ki bi lahko v noči na sredo na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V notranjosti bo temperatura še vedno okrog 10 stopinj Celzija, malo hladneje bo na severovzhodu, na Primorskem bo živo srebro zlezlo do 15 stopinj Celzija.

Arso: "V večjem delu Slovenije bo oktober 4.-6. najtoplejši v obdobju 1961-2019, le ponekod na zahodu bo okoli 9. mesta. Temperaturni odklon je glede na 1981-2010 večinoma med 1,5 stopinje Celzija in 2,5 stopinje Celzija, na Primorskem manj, v visokogorju malo več. Marsikje bo zelo podoben lanskemu oktobru. Na številnih postajah so bili dnevi z najvišjo temperaturo nad 25 stopinj Celzija, a zaradi hladnejših juter dnevna povprečna temperatura ni bila zelo visoka."

Meja sneženja se bo spuščala

V sredo se bo ob oblačnem vremenu in morda tudi padavinah še dodatno ohladilo. Ob severovzhodnih vetrovih bo dotekal hladen zrak, na 800 metrih nadmorske višine bo sredi dneva okrog dveh stopinj Celzija, na 1500 metrih pa dve stopinji Celzija pod ničlo. "Ob morebitnih rahlih padavinah bo meja sneženja na nadmorski višini blizu 900 metrov. Ohladitev bo izrazita, v nedeljo je bilo na primer na 1500 metrih okrog 15 stopinj Celzija. Tudi po nižinah bo relativno hladno. Temperature bodo le malo nad pet stopinj Celzija, na Primorskem ob zmerni burji okrog 12 stopinj Celzija," napovedujejo vremenoslovci.

Slane ne bo

Četrtek in petek bosta suha, a bo vsaj po nižinah v notranjosti prevladovalo oblačno vreme. Več sonca bo na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja. Na račun oblačnosti dnevna temperaturna nihanja ne bodo prav izrazita, kaže tudi, da se bomo izognili slani. Najnižja temperatura bo po nižinah tako večinoma med 1 in 6 stopinjami Celzija, najvišja dnevna pa okrog 10 stopinj Celzija. Topleje, do 15 stopinj Celzija, bo na Primorskem. Ob koncu tedna bodo znova zapihali toplejši jugozahodni vetrovi. Popoldanska temperatura bo v notranjosti spet okrog 15 stopinj Celzija. V nedeljo se verjetnost za dež znova poveča.

Tudi prihodnji teden bo verjetno bolj moker kakor suh.