LAGODNO ŽIVLJENJE

Državni milijoni za uspešno kariero družine Zver

S.S.
12. 10. 2019, 18.56
Posodobljeno: 12. 10. 2019, 20.05
Deli članek:

Čeprav je minilo že 11 let, odkar je bil Milan Zver minister v vladi Janeza Janše, pa nekatere takrat sprejete odločitve še danes zagotavljajo lagodno življenje članom njegove družine.

Bobo
Milan Zver in Andreja Valič Zver sta se poročila leta 2011. Njuni priči sta bila Janez Janša in njegova Urška.

Med eminentnimi politiki na desni politični hemisferi, ki bi na slovenski politični prostor lahko imeli velik vpliv, je gotovo dr. Milan Zver. Je podpredsednik SDS in skozi leta eden najbolj tesnih sodelavcev Janeza Janše. A namesto da bi bil aktiven na domačih tleh, raje že 10. leto uživa privilegije evropskih poslancev. Prek 5500 evrov neto plače in več tisoč evrov dodatkov je v Sloveniji kot politik pač nemogoče zaslužiti. Kot pravijo poznavalci stanja v stranki SDS, pa je za dolgo politično kariero znotraj naše največje opozicijske stranke priporočljivo, da nisi ves čas v neposredni bližini njenega predsednika.

Milan Zver se je rodil 25. maja 1962 v Destrniku pri Ptuju. Gimnazijo je končal na Ptuju, diplomiral je v Ljubljani na nekdanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (danes FDV). Leta 1998 je doktoriral. Leta 1999 je bil habilitiran kot visokošolski učitelj za družboslovje.

Dolga uspešna kariera

Milan Zver je sodelavec stranke že od leta 1990, ko se je imenovala še Socialdemokratska stranka Slovenije (SDSS). Bil je svetovalec Jožeta Pučnika v prvi slovenski vladi in pozneje tudi svetovalec Janeza Janše, ko je bil ta minister za obrambo. Bil je tudi uslužbenec mestnega sveta v Ljubljani, mestni svetnik, svetovalec poslanske skupine SDSS. Leta 2004 je bil sicer izvoljen v parlament, a je kmalu prevzel funkcijo ministra za šolstvo in šport v vladi Janeza Janše. Na evropskih volitvah leta 2009 je uspešno kandidiral za evropskega poslanca in prejel največje število preferenčnih glasov od vseh kandidatov. Na letošnjih volitvah se sicer ni odrezal tako dobro, saj je bil po preferenčnih glasovih šele na četrtem mestu, prehitela pa ga je tudi strankarska kolegica Romana Tomc. A kljub temu si je zagotovil še en udoben mandat v Bruslju.

Bobo
Romana Tomc, Janez Janša in Milan Zver na taboru Franca Bogoviča v Krškem pred EU volitvami

V dobrem in ...

V dobrem in slabem mu ob strani stoji dolgoletna partnerica Andreja Valič Zver, s katero se je poročil leta 2011, priči na njuni poroki pa sta bila kar Janez Janša in Urška Bačovnik Janša. Zverova soproga je tudi aktivna članica stranke SDS, je predsednica sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika in od leta 2010 mestna svetnica Mestne občine Kranj. Ko je vlada Janeza Janše ustanovila Študijski center za narodno spravo, je postala njegova direktorica in ga vodi še danes. Ustanova, ki jo vodi, ima 10 redno zaposlenih, za svojo dejavnost pa je zgolj v zadnjih treh letih iz državnega proračuna prejela nekaj manj kot 1,5 milijona davkoplačevalskih evrov.

Mladi rod

Milan Zver je v enem od intervjujev izjavil, da mu za hčeri Manco in Urško, ki ju ima iz prvega zakona z Natašo Zver, ni nič težko narediti. Ob tem je naštel, da jima pomaga kdaj s kuhanjem, pomivanjem posode, nakupovanjem in celo likanjem. A zlobni jeziki se sprašujejo, kako daleč seže njegova pomoč. Manca Matičič Zver, nekoč mis Hawaiian Tropic, je namreč prodekanja za mednarodne zadeve na zasebni fakulteti za dizajn, ki je koncesijo prejela prav v času vlade, v kateri je bil minister za šolstvo in šport očka Zver. Na podlagi omenjene koncesije fakulteta, ki jo je ustanovila Mančina tašča, arhitektka Nada Rožmanec Matičič, vsako leto za izvajanje programa prejme 900.000 evrov državnega denarja. Ni odveč tudi podatek, da je svojo izobrazbo Manca pridobila prav na družinski fakulteti.

Tviter
Milan Zver je ponosno delil fotografijo s podelitve diplome hčerki Urši.

Revija Zvezde
Podoba srečne družine: Manca Zver Matičič s svojim možem in otrokoma

Velika družina

Druga hčerka Milana Zvera, Urša, je bila v prejšnjem mandatu občinska svetnica SDS v občini Destrnik, kjer je rojen tudi njen oče. Poleg otrok ji je, kot kaže, veliko časa vzel tudi študij na fakulteti za uporabne družbene študije, kjer je dekan Borut Rončević, ki je bil član odbora SDS za visoko šolstvo. Milan Zver je leta 2017 tudi ponosno delil fotografijo s podelitve diplome, ko je hčerka končala študij. Kot kaže, pa Milan Zver poskrbi tudi za hčerke drugih, saj je kot njegova asistentka v Bruslju zaposlena Petra Škrinjar, hčerka Mojce Škrinjar, vidne članice SDS, predsednice odbora stranke za izobraževanje, znanost in šport.