Negativni odzivi

Nobelovca slovenskega rodu podprl Vučić, Žižek kritičen

A.S./STA
12. 10. 2019, 13.39
Posodobljeno: 12. 10. 2019, 15.52
Deli članek:

Po tem, ko je v četrtek novica, da Nobelovo nagrado za literaturo za leto 2019 prejme avstrijski pisatelj Peter Handke, sprožila več negativnih odzivov, je v bran pisatelju stopil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Reuters
Peter Handke od let 1990 živi v Franciji v Chavillu pri Parizu.

Ta je dejal, da si je Handke nagrado zaslužil s pisanjem ter zaradi intelektualnega poguma in moralnih vrednot.

Vučić je Handkeju danes po telefonu čestital za prejem Nobelove nagrade za literaturo 2019 in ga povabil na obisk v Srbijo. Med razgovorom z literatom je Vučić Handkeju dejal, da si je nagrado zaslužil tako s svojim pisanjem in znanjem kot tudi z intelektualnim pogumom in moralnimi vrednotami, značilnimi za izredne posameznike. Handke naj bi odvrnil, da bo z veseljem obiskal Srbijo in da se veseli srečanja s srbskim predsednikom.

STA
Vučić je Handkeju čestital za prejem Nobelove nagrade za literaturo 2019 in ga povabil na obisk v Srbijo.

Švedska akademija je Handkeju prestižno nagrado namenila za njegovo "vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje". Lavreat, ki živi na obrobju Pariza, je v četrtek v prvem odzivu na nagrado dejal, da je "po vseh prepirih" v zvezi z njegovim delom presenečen, da ga je švedska akademija izbrala. Dodal je še, da gre za "pogumno potezo". "To so dobri ljudje," je poudaril.

Nobelova nagrada Handkeju sprožila ogorčenje

Je pa Nobelova nagrada Handkeju sprožila tudi ogorčenje, saj je pisatelj, dramatik, pesnik in esejist tako z deli kot tudi s svojimi dejanji že v preteklosti večkrat sprožal kontroverze. Zaradi svojih prosrbskih stališč med vojno v nekdanji Jugoslaviji in zagovarjanja nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića je ostal tudi brez kakšne od literarnih nagrad. Njegova stališča so v preteklosti naletela na neodobravanje in kritiko tudi v Sloveniji.

Kritičen tudi Žižek

Med kritiki odločitve o podelitvi Nobelove nagrade Handkeju je tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. V odzivu za britanski časnik The Guardian je spomnil, da je Handke to nagrado označil kot "napačno kanonizacijo literature", ter poudaril, da letošnja nagrada "dokazuje, da je imel prav". Združenje Matere Srebrenice pa je v petek sporočilo, da namerava na odbor za literaturo Švedske akademije nasloviti pismo z zahtevo, naj se Handkeju nagrada odvzame. Obžalovanje nad odločitvijo akademije je med drugimi izrazil tudi ameriški PEN.

Profimedia
Med kritiki odločitve o podelitvi Nobelove nagrade Handkeju je tudi slovenski filozof Slavoj Žižek.