Neljubi dogodek

Bolnica s celiakijo opozorila na neprimeren zajtrk! UKC odgovarja: "Gre za nepazljivost in nezbranost vpletenih oseb"

G.G.
20. 9. 2019, 14.08
Posodobljeno: 20. 9. 2019, 14.11
Deli članek:

Pacientka ljubljanskega kliničnega centra je z objavo na facebooku opozorila na neprimeren zajtrk za bolnike s celiakijo.

Facebook / Slovensko društvo za celiakijo
Takšen zajtrk je dobila pacientka s celiakijo.
Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Z besedo gluten imenujemo pomembne proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži, pire in tudi ovsa. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Bolniki imajo zaradi tega prebavne motnje, velikokrat pa pride tudi do pomanjkanja osnovnih sestavin hrane, kot tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov. Pogosto so prizadeti tudi drugi organski sistemi, saj je celiakija bolezen, ki prizadene celoten organizem in se kaže s številnimi resnimi zapleti.
Več o celiakiji TUKAJ

Kot bolnica s celiakijo je naročila zajtrk brez glutena. Ko so ji prinesli zajtrk, je bila neprijetno presenečena. »Ovseni pšenični kruh, žitna kava. Če nas že v bolnicah ne jemljejo resno …« se je glasil njen zapis v skupini na facebooku Slovensko društvo za celiakijo.

UKC: Nepazljivost in nezbranost

Za razlago dogodka smo se obrnili na Univerzitetni klinični center. »Kljub izobraževanjem, navodilom in kontrolam, ki jih izvajamo, je prišlo do domnevnega neljubega dogodka pri enem od obrokov. Pacientka se ni obrnila na osebje, kar bi omogočilo takojšno analizo, kje je prišlo do napake. Takoj po obvestilu smo obiskali oddelek pacientke, da bi zadevo pojasnili oziroma se opravičili, vendar je bila že odpuščena. Zato lahko le ocenjujemo, da gre za nepazljivost in nezbranost vpletenih oseb, na kar smo jih opozorili in jih bomo tudi ustrezno sankcionirali,« nam je sporočil vodja Službe za odnose z javnostmi pri UKC Ljubljana Jure Brankovič.

Izobraženo osebje

V UKC Ljubljana imajo sicer na voljo 74 različnih kombinacij diet, ki so namenjene različnim obolenjem. Med njimi je tudi dieta brez glutena, ki je, kot pravijo na UKC, »pripravljena skladno z zahtevami za tovrstno dieto«. Vsi dietni kuharji so po zagotovilih UKC usposobljeni, imajo »nacionalno poklicno kvalifikacijo o dietni pripravi jedi«. Poleg tega jim dvakrat letno nudijo interno izobraževanje, na katerem so »zaposleni seznanjeni z novitetami na področju dietne priprave«. »Na koncu delilnega traku je končna kontrola, ki nadzoruje pravilnost sestavljenega obroka,« so še dodali na UKC.

Na spletu so se pojavile govorice, da so se podobne napake, kot so opisane zgoraj, že dogajale. Brankovič nam je povedal, da »kljub rednim analizam pritožb, anket in povratnih informacij nismo zaznali, da bi se tovrstne težave ponavljale«. Skratka, v zadnjih letih pritožb na sestavo diete za celiakijo niso dobili.

Če pa bi se kaj podobnega še zgodilo? »Zaradi preprečevanja nadaljnjih napak pozivamo paciente, da se v tovrstnih primerih obrnejo predvsem neposredno na osebje, saj je le na takšen način mogoče točno potrditi, kje je prišlo do napake in jih odpraviti v prihodnje,« svetuje Brankovič.