Odstop

Minister Purič »opravil težko gorsko dirko« in odstopil iz osebnih razlogov

A.S.
20. 9. 2019, 14.10
Posodobljeno: 20. 9. 2019, 17.38
Deli članek:

Iz Stranke Alenke Bratušek so sporočili, da je z mesta ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odstopil dr. Iztok Purič.

Bobo
Iztok Purič je odstopil.

V odstopni izjavi, ki jo je dr. Purič že predal predsedniku vlade, je zapisal, da so na Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) v času njegovega mandata uspeli narediti tisto, česar predhodnim ekipam ni uspelo.

V javnosti so zaokrožili namigi, da naj bi Purič odšel s položaja zaradi nesoglasij v stranki, zlasti s predsednico SAB Alenko Bratušek. Purič pa je za STA dejal, da sta "s predsednico Alenko Bratušek dopoldne spila kavo in se prijetno pogovorila". Na vprašanje, ali je odstopil zaradi nestrinjanja v stranki, pa je odgovoril: "Razlogi za odstop so le osebni."

»Ob nastopu mandata sem povedal, da bo moja prioriteta ureditev informacijskega sistema SVRK. Moj predhodnik in strankarski kolega Marko Bandelli me je namreč opozoril, da samo zato, ker prejšnje ekipe na SVRK glede informacijskega sistema niso opravile svojega dela, Sloveniji grozi dokončna izguba že dodeljenih in porabljenih 180 milijonov evrov evropskih sredstev,« je zapisal v odstopni izjavi. Izpostavil je, da se je njegov predhodnik zavzel za rešitev ogroženih sredstev, medtem ko so v času njegovega mandata, z aktivnostmi nadaljevali in sredstva uspeli rešiti. »Dobili smo zagon za spopad z največjo oviro – informacijskim sistemom SVRK,« je dodal.

Izrazil se je v kolesarskem žargonu in izpostavil, da so opravili »težko kolesarsko dirko in dosegli veliko zmago. Informacijski sistem zdaj deluje, kar omogoča normalno črpanje evropskih sredstev«.

Minister se je za odstop odločil iz osebnih razlogov, v SAB-u pa pravijo, da njegovo odločitev spoštujejo: »Minister Purič je s svojim delom dokazal, da smo v SAB učinkoviti in da stvari premikamo naprej. Tako kot je Iztok v red spravil informacijski sistem SVRK, kar ni uspelo nikomur pred njim, tako tudi drugi iz stranke SAB vlagamo vse napore za konkretne rezultate v politiki in za napredek Slovenije. Prizadevali si bomo, da se bo to na SVRK nadaljevalo in da bo bomo stvari še naprej premikali v pravo smer«.

SAB
Odstopna izjava dr. Iztoka Puriča.

V letu dni vlade Marjana Šarca odstopilo pet ministrov

V letu dni vlade Marjana Šarca je prišlo do menjav v štirih ministrskih resorjih, odstopilo je pet ministrov. Zadnji v vrsti je današnji odstop ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztoka Puriča, ki je že drugi minister, ki odhaja s tega položaja.

STA je objavil seznam menjav na ministrskih mestih v vladi Marjana Šarca, ki je zaprisegla 13. septembra 2018.

Marko Bandelli, minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
- odstopil 13. novembra 2018 po pozivu premierja in grožnji z razrešitvijo, med drugim zaradi sporne komunikacije z enim od županskih kandidatov v Komnu. Funkcija mu je prenehala 19. novembra 2018.
- 19. decembra 2018 je DZ za novega ministra imenoval Iztoka Puriča.

Dejan Prešiček, minister za kulturo
- odstop ponudil 27. januarja 2019 po obtožbah o šikaniranju zaposlenih na ministrstvu, kar je zanikal, ter očitkih o uporabi službenega avtomobila za zasebne namene, kar je priznal. Premier je 28. januarja sprejel njegov odstop, funkcija je Prešičku prenehala 29. januarja.
- 8. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Zorana Pozniča.

Jure Leben, minister za okolje in prostor

- odstop ponudil 26. februarja 2019 zaradi očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa vlade Mira Cerarja, ko je kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo vodil ta projekt. Očitke je sicer zanikal, a sta se 27. februarja s premierjem odločila, da bo v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Formalno je odstopno izjavo poslal 8. marca. Funkcija mu je prenehala 20. marca 2019.
- 27. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Simona Zajca.

Samo Fakin, minister za zdravje
- odstopil 8. marca 2019, uradno zaradi zdravstvenega stanja. Funkcija mu je prenehala 20. marca 2019, ko je začasno funkcijo ministra prevzel kar premier Marjan Šarec.
- 27. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Aleša Šabedra.

Iztok Purič, minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
- odstopil 20. septembra 2019, uradno iz osebnih razlogov.