Okupirana vasica

Strniščani v skrbeh, območje v prihodnje še bolj degradirano

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
11. 7. 2019, 07.00
Deli članek:

Kidričevo se je v minulih 60 letih, odkar je v kraju vrata odprla tovarna glinice in aluminija, danes Talum, razvijalo kot industrijsko območje. Tovarna je skozi desetletja dajala kruh več generacijam delavcev.

M.Z.
Krajane moti tudi, da se je predvidena velikost cone od prvotno predstavljenih načrtov do danes povečala.

Po eni strani je zaposlovala in bila generator razvoja, po drugi strani pa je industrijska dejavnost terjala tudi ekološki davek. V zaledju tovarne sta se ustvarili dve odlagališči: rdečega blata in pepela. Obe odlagališči sta v neposredni bližini vasice Strnišče, kraja z okoli sto prebivalci. Žal pa je življenje v tem kraju vse prej kot idilično. Krajani že zdaj čutijo negativne vplive iz okolja, ki so posledica industrializacije. Na severnem delu vasi je železnica, na zahodnem odlagališče rdečega blata in na južnem odlagališče pepela. V prihodnje bo njihovo bivanjsko okolje še bolj obremenjeno, saj bo vzhodno od vasi potekala nova kidričevska obvoznica, ob kateri se bo širila industrijska cona Talum. Na drugi strani obvoznice in južno od Strnišča bo na dobrih 25 hektarjih zrasla še ena poslovna cona, za katero občina v sodelovanju z državo ta čas izvaja postopke za sprejetje občinskega prostorskega načrta (OPN). Cono bodo urejali na zemljiščih, kjer danes raste gozd. Krajani Strnišča so upravičeno zaskrbljeni, kako bosta nova cesta in širitev poslovnih dejavnosti vplivali na bivanje. Skrbi jih hrup, onesnaženje zraka in tal … Območje je zaradi posledic intenzivne industrije že zdaj degradirano, ponekod tudi kontaminirano.

Predviden varovalni pas gozda, a gozda več ni ...

Ko so se začenjali postopki za poslovno cono, je bilo predvideno, da bo med naseljem in novonastajajočim poslovnim kompleksom ostal 200-metrski varovalni pas gozda. Ta pas naj bi se po sedanjih načrtih zožal na od 80 do 150 metrov. Od prvih hiš naj bi bila cona oddaljena le 140 metrov, čeprav se je sprva govorilo o 200 metrih razdalje. Poleg tega se ljudje sprašujejo, kako bo zagotovljen varovalni zeleni pas gozda, če so kmetje, ki so zemljišča že prodali investitorju, drevesa na parcelah posekali. »Gozda več ni,« so zaskrbljeno opozarjali. Strinjali so se, da je bil gozd nekakovosten, bil pa vendarle je. Vzrok, da so bila v gozdu nekakovostna drevesa, je po njihovem mnenju v tem, da je območje kontaminirano zaradi odlaganja industrijskih odpadkov iz Taluma.

»Smo res občani drugega reda?«

Spraševali so, ali so manj vredni kot krajani drugih naselij v občini. »V poročilu piše, da se bo Kidričevo hrupa razbremenilo, pri nas se bo hrup okrepil. Z obvoznico in novo poslovno cono bo okolje zagotovo bolj obremenjeno z negativnimi vplivi,« so opozarjali.