Inšpektorat za infrastrukturo

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice ni v nasprotju interesov

L.T.
4. 6. 2019, 20.30
Posodobljeno: 4. 6. 2019, 20.40
Deli članek:

Bila je opozorjena glede mogočega obstoja nasprotja interesov, vendar da so se očitki izkazali za neutemeljene.

STA
Od 400 do 1200 evrov globe za kršitelje predvidevajo kazenske določbe ZIntPK.

Na očitke o domnevnem nasprotju interesov Patricije Furlan Fon, nove v. d. glavne inšpektorice za infrastrukturo, se je odzval inšpektorat za infrastrukturo. Zagotavljajo, da inšpektorica ne krši določb zakona o javnih uslužbencih in zakona o inšpekcijskem nadzoru, kar je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Profimedia
Informacije glede načrtovanih nadzorov iz inšpektorata ne bodo odtekale, zagotavljajo.

Poročali smo namreč, da je bila Furlan Fonova zadolžena za nadzor nad prevozi nevarnega blaga v cestnem prometu, kar je naš vir pri inšpektoratu napeljalo na sum, da bi lahko prek njenega moža Damijana Fona odtekale informacije o načrtovanih inšpekcijskih nadzorih v podjetje Bandelli, kjer je Fon zadolžen za veleprodajo gradbenim in komunalnim podjetjem.

Inšpektorat v odzivu zagotavlja, da podjetje Bandelli »ne prodaja izdelkov, v katerih bi se prevažalo nevarno blago v javnem cestnem prometu«.

KPK preveril, kršitev ni ugotovil

Glede navedenih sumov o nasprotju interesov je bil KPK obveščen. Ko je komisija zadevo preverila, kršitev ni ugotovila, je pa zadevo posredovala inšpektoratu. »Javna uslužbenka se je tudi zavezala, da bo v povezavi s tem pozorna na vsak morebitni obstoj nasprotja interesov,« so nam glede tega zagotovili na inšpektoratu.

»Javni uslužbenci so dolžni v skladu z veljavnimi predpisi biti pozorni na morebitno nasprotje interesov in v primeru ugotovitve, da do takšnega nasprotja pride, tudi ustrezno ukrepati. S temi obveznostmi so seznanjeni vsi zaposleni na IRSI, tudi Patricija Furlan Fon,« so dodali na vprašanje, kako zagotavljajo integriteto delovanja svojih inšpektorjev.

Kriva zaradi bližine Bandellija?

Kot smo poročali, je bila Furlan Fonova tudi nadzornica občine Komen, ko ji je županoval Marko Bandelli. Na njene sorodstvene povezave z Bandellijem (je namreč njegova snaha) so opozicijski svetniki opozarjali že takrat, vendar se je kot nadzornica izkazala. Opozicijski občinski svetnik Stojan Kosmina (Levica) je bil z njenim delom zadovoljen, komentiral ga je tudi v smislu, da je to bilo prvič, da je nadzorni svet občine opravljal svoje poslanstvo.

Osebni arhiv
Marko Bandelli

Furlan Fonova se je pod strožjim nadzorom javnosti torej znašla zaradi svoje bližine z Bandellijem, ki je moral odstopiti zaradi neministrske drže, ko je kandidatu za župana Komna grozil, naj na volitvah ne kandidira. V nasprotnem primeru naj bi mu kot županu umanjkala podpora dveh ključnih ministrstev – kohezijskega in infrastrukturega –, je nekdanji kohezijski minister Bandelli grozil tudi v imenu ministrice Alenke Bratušek