Pozor, vaja!

Slovenijo okupirali tuji vojaki iz 25 držav

Gašper Petovar
4. 6. 2019, 19.59
Deli članek:

V ponedeljek so naši vojaki s pripadniki tujih vojsk začeli regijske mednarodne vojaške vaje. Vaje do 12. junija potekajo na več lokacijah po Sloveniji, izvaja se namreč več vaj, imenovanih Takojšen odgovor (Immediate Response), Jadranski udar (Adriatic Strike), Zvezdni vitez (Astral Knight) in Hiter odgovor (Swift Response).

STA
Naši vojaki se urijo s kolegi iz 25 zavezniških in partnerskih vojsk.

Naši vojaki se na teh akcijah urijo z vojaki 25 zavezniških in partnerskih vojsk, cilj vaj pa je usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk, obenem pa osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje za graditev bolj učinkovitih in bolj odzivnih sil »za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru«, kot pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

3000 vojakov za takojšen odgovor

Prva taktična vaja je Takojšen odgovor. Poleg Slovenske vojske na tej vaji kot vodilni vojski sodelujeta še evropska podružnica kopenske vojske ZDA in hrvaška vojska. Skupno je na tej vaji okoli 3000 vojakov iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske. Vodstvo vaje pa, kot rečeno, pripada naši, ameriški in hrvaški vojski. Med vajo se simulira »vzpostavitev in odprtje območja delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo sodelujočih enot, podporo države gostiteljice, zagotavljanje odzivnih sil v sestave Zavezništva in urjenje bolnišnične zmogljivosti Role 2«.

STA
Na slovenskih cestah bo do 12. junija povečano število vojaških vozil.

Zvezdni vitez

Prav tako se je v ponedeljek začela vaja Zvezdni vitez na območjih osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna (Poček), Divače in Ankarana. Na tej vaji, ki bo trajala do četrtka, sodeluje 450 pripadnikov zračne obrambe iz Slovenije, Črne gore in Združenih držav Amerike. Na vaji udeleženci zagotavljajo »varovanje zračnega prostora med premikom zavezniških sil prek Slovenije«, vaja pa bo po besedah ministrstva za obrambo prav tako priložnost za preverjanje povezljivosti sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega. Po opravljenih vajah bo v soboto na letališču v Divači dan odprtih vrat, kjer bodo obiskovalci lahko videli predstavitev slovenskih enot.

Od brezpilotnikov do helikopterjev iz časa Vietnama

Že v nedeljo se je na letališču Cerklje ob Krki začela sedemdnevna vojaška vaja Jadranski udar 2019 (Adriatic Strike). Na tej vaji, kot že sedem let poprej, Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja »usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev«. 

»Na vaji sodeluje okoli 700 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov iz 25 zavezniških in partnerskih držav, in sicer Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike,« poudarijo na ministrstvu. Na vaji bodo vojske sodelovale z različnimi tipi letal in helikopterjev. Od helikopterjev, ki imajo korenine v vietnamski vojni, do visoko zmogljivih cougarjev, s katerimi se ponaša tudi Slovenska vojska, pa od letal Pilatus do Saabovih reaktivnih lovcev, ki jih uporablja madžarska vojska, in brezpilotnih letal.

»Letalniki bodo v podporo usposabljanju kontrolorjev združenih ognjev vzletali z letališč v Cerkljah ob Krki in na Brniku, zavezniška letala, hrvaški pilatus PC-9, italijanska AMX in tornado ter madžarski Saab JAS 39 gripen, pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.«

Vojaški kontrolorji letenja, ki se usposabljajo na novem simulatorju v Cerkljah ob Krki, na Počku, bodo z letali in helikopterji, minometi, tanki in topovi »zagotavljali ognjeno podporo na območjih občin Radeče, Novo mesto, Vipava ter na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo«, pojasnjujejo potek vaje.

STA
Slovenci med vajami tudi poveljujejo.

Vojska prosi za razumevanje

Večjih ovir za lokalno prebivalstvo vaje ne bodo prinesle, kot rečeno, pa bo možnost gostejšega prometa zaradi konvojev in hrup zaradi letal in helikopterjev. Na ministrstvu dodajajo, da bo uporaba manevrskega streliva majhna. Večji del vaj bo glede na zagotovila potekal čez dan, ponoči pa najdlje do 23. ure

»V času vaj bo med 6. majem in 22. junijem povečan promet vojaških vozil ter vojaških zračnih in vodnih plovil. Večina vojaških dejavnosti se bo odvijala na in v okolici letališč Cerklje ob Krki, Divača in Rakičan, na osrednjem vadišču SV Postojna, v mariborski in v okolici ankaranske vojašnice. Premiki vojaških konvojev so večinoma načrtovani po avtocestnem križu od mejnih prehodov z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško do naštetih lokacij na način, da bodo čim manj moteči za ostale udeležence v prometu,« povedo na ministrstvu, kjer se voznikom vnaprej zahvaljujejo za razumevanje.