besneči sin

David je znorel tudi zato, ker mu ni nihče verjel, da je zadel

S.S.
4. 6. 2019, 20.15
Deli članek:

Davidu Rovanu so za poskus uboja strica, povzročitev lažje telesne poškodbe babici in mami ter preprečitev uradnega dejanja izrekli enotno kazen šest let in pet mesecev zapora.

Samo Strel
Rovan dejanj niti ni zanikal, se jih pa v celoti ne spominja.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z obsodilno sodbo končalo sojenje 34-letnemu Davidu Rovanu iz Logatca, ki je 27. maja lani doma z nožem v rokah besnel nad domačimi, grozil pa je tudi policistom.

Kazniva dejanja pa je mladenič storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi opitosti in »osebnostne deficitarnosti«. Spomnimo: Rovan je babico Ivanko najprej potisnil v kot, nato jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo Aleksandro, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric Franc. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem ga je najprej zabodel v levo ramo in porezal po nadlahti, ko je še tretjič zamahnil proti njegovemu prsnemu košu, pa mu je stric uspel nož izbiti iz rok. Ob prihodu policistov na kraj dogodka je 34-letnik grozil tudi njim, rekoč, da bo šel po pištolo in jih postrelil, da bo nanje naščuval psa, hvalil pa se je tudi, da je bil že zaprt in da pozna »ljudi z Doba«.

Bobo
Rovan je bil v preteklosti že dvakrat pravnomočno obsojen …

Najprej so ga razglasili za neprištevnega …

Za poskus uboja so Rovanu sodniki prisodili štiri leta zapora, za obe lažji telesni poškodbi po osem mesecev zapora, za preprečitev uradnega dejanja leto in dva meseca zapora ter mu nato določili enotno kazen šest let in pet mesecev zapora. Obtoženi je bil oproščen plačila stroškov postopka, do pravnomočnosti pa ostaja priprt zaradi ponovitvene nevarnosti. Predsedujoča sodnica Irena Škulj Gradišar je v ustni obrazložitvi spomnila na dolgotrajen postopek; tožilstvo je namreč najprej po sodni preiskavi vložilo predlog za varstveni ukrep obveznega zdravljenja, saj je izvedenka psihiatrične stroke ocenila, da je bil Rovan v času napada neprišteven. Med obravnavami se je potem izkazalo, da se je izvedenka zmotila pri izračunu stopnje alkohola. Sodišče je določilo novega izvedenca psihiatrije in ta je ocenil, da je bil Rovan le bistveno zmanjšano prišteven, torej zrel za kazenski pregon. Po izračunu toksikologinje je imel 34-letnik v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala.

Dreamstime
Obtoženi je imel v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala.

Denar za jajca zapil in zastavil

Rovan dejanj niti ni zanikal, se jih pa v celoti ne spominja. Je pa podrobneje pojasnil okoliščine, kako je do incidenta prišlo. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, on pa se je zapil s prijatelji v gostilni, denar je zapravil tudi na stavah. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni hotela dati novega piva, pa tudi zato, ker mu nihče ni verjel, da je zadel na loteriji, kar je bil po mnenju sodnikov povod za nastalo situacijo. Rovanu so kot oteževalno okoliščino šteli predkaznovanost in vztrajnost, saj se je najprej spravil nad babico in mamo, potem pa še na strica in policiste, kot olajševalno pa mladost, iskreno opravičilo svojcem in pripravljenost na zdravljenje od odvisnosti od drog in alkohola. Štiriintridesetletnik je bil leta 2012 že obsojen zaradi pečanja z mamili na leto in dva meseca zapora ter leta 2015 na pol leta zapora zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe. Prestajanje kazni pa so mu takrat odložili, da bi lahko skrbel za svojo 83-letno babico, ki jo je potem napadel.