Zloraba postopka mednarodne zaščite

VIDEO: Policija o resnem problemu pri obravnavi nedovoljenih migracij

G.G./STA
9. 5. 2019, 14.39
Posodobljeno: 9. 5. 2019, 15.49
Deli članek:

Ob dramatični ugrabitvi Belokrajnca v njegovem vinogradu se med prebivalci ob meji postavlja tudi vprašanje o zlorabi postopka mednarodne zaščite.

PU Novo mesto
Fotografija je simbolična
V lanskem letu so policisti obravnavali 4265 izraženih namer podaje prošnje in 2875 dejanskih prošenj za mednarodno zaščito.

Vodja oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije Peter Skerbiš je zlorabo postopka mednarodne zaščite izpostavil kot "resen problem pri obravnavi nedovoljenih migracij". To se po njegovih besedah kaže v velikem razkoraku med številom izraženih namer in dejansko podanimi prošnjami.

Zato bi bilo treba spremeniti zakonodajo o mednarodni zaščiti ter uvesti varovalke, ki bodo preprečevale zlorabe, je poudaril Skerbiš in dodal, da sedanji sistem "primi in spusti" pomeni, da nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zašito.

Policija je sicer v letošnjem letu do 6. maja, obravnavala 3022 ilegalnih prehodov državne meje, število se je glede na enako obdobje lanskega leta povečalo za 99 odstotkov. Najbolj opazno je povečanje na območju policijskih uprav Ljubljana, največ prehodov pa so poleg ljubljanske zabeležili še na območjih novomeške in koprske policijske uprave.