Dolgoletni diplomat

Katalonija bo Vajglu podelila odlikovanje

J.P./STA
1. 5. 2019, 21.13
Deli članek:

Katalonska vlada bo evropskemu poslancu Ivu Vajglu (Alde/DeSUS), ki v Evropskem parlamentu vodi skupino Platforma dialog EU - Katalonija, podelila drugo najvišje katalonsko odlikovanje - križ svetega Jordija - za zasluge v zvezi z neodvisnostjo Katalonije, so danes sporočili iz Vajglove pisarne.

Bobo
Ivo Vajgl

Katalonska vlada se je odločila odlikovati nekdanjega zunanjega ministra Slovenije in dolgoletnega diplomata Vajgla, ker si je predvsem kot evropski poslanec in vodja skupine Platforma dialog EU - Katalonija v Evropskem parlamentu vselej prizadeval za strpen in demokratičen dialog med špansko vlado in katalonskimi oblastmi ter za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic, so še navedli.

Vajgl si je vseskozi prizadeval za mirno rešitev spora med Madridom in Barcelono glede položaja Katalonije v Španiji ter za rešitev, ki bi Kataloncem omogočila, da uresničijo splošno mednarodno priznano pravico naroda do samoodločbe. Vztrajal je, da ne gre za notranjepolitično vprašanje Španije, temveč za vprašanje spoštovanja temeljnih vrednot, na katerih je zasnovana EU, so dodali v njegovi pisarni.

"Visoko odlikovanje katalonske vlade sprejemam s hvaležnostjo in ponižnostjo kot priznanje za kontinuirano prizadevanje za pravično rešitev politične krize v Kataloniji in spoštovanje temeljnih vrednot evropske demokracije, med katere gotovo sodi tudi pravica do mirnega nemotenega izražanja svobodne volje," je Vajgl povedal ob tem.

"Ta načela so bila v Kataloniji kršena, strpen dialog, ki bi vodil do rešitve katalonskega problema, je bil zavrnjen. Zato se je skupina več deset poslancev Evropskega parlamenta iz 14 držav članic unije odločila podpreti demokratične procese v Kataloniji in pravičen dialog med institucijami EU in Katalonije ter španskih oblasti. Odločili so se tudi za reševanje političnega problema s političnimi sredstvi, in ne s sredstvi represije," je pojasnil.

Dodal je, da si to priznanje deli tudi s svojimi kolegicami in kolegi iz te neformalne skupine v Evropskem parlamentu, so še sporočili iz njegove pisarne.

Kot poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News, bodo visoko odlikovanje prejeli tudi drugi ugledni posamezniki in posameznice, med njimi trije nekdanji predsedniki katalonskega parlamenta. Med prejemniki, ki jim bodo križe zavetnika Katalonije podelili na slovesnosti sredi maja, pa je tudi nogometaš Barcelone Lionel Messi.

Vajgl je sicer v ponedeljek na španskem vrhovnem sodišču pričal na sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem, ki so obdolženi upora in zlorabe javnih sredstev zaradi referenduma o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017.