Ne moreš biti dvakrat kaznovan za isto dejanje

Ladislav Troha ogorčen: "Da mi nalagate stroške nekega fiktivnega postopka … Skoraj osem let je! Umaknite to odločitev!"

M.R.
1. 5. 2019, 19.15
Deli članek:

Sodni postopek zoper Ladislava Troho, ki se je na okrožnem sodišču branil pred očitki, da je ob deložaciji litijske družine Vaskrsić poskušal policistom preprečiti, da bi ga pridržali, se je včeraj končal z zavrnilno sodbo. Tožilstvo je po sedmih letih od dogodka umaknilo obtožnico.

STA
Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga.

Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu policistov potrkal izvršitelj Boris Letnar, aktivisti gibanja 15. oktober pa so deložacijo poskušali preprečiti z živim ščitom, a brez uspeha.

Veteran vojne za Slovenijo si je kazenski pregon prislužil, ker naj bi bil med najbolj upornimi aktivisti. Ko so ga trije policisti zaradi neupoštevanja ukazov povlekli iz množice, se je po navedbah tožilstva začel fizično upirati, zaradi česar je po tleh telebnil eden izmed policistov. Možje v modrem so Troho umirili šele z uporabo prisilnih sredstev in ga začasno pridržali. Sodni postopek na ljubljanskem okrožnem sodišču zoper Troho se je začel januarja 2015, za preprečitev uradnega dejanja pa mu je grozilo do pet let zapora. V svojem zagovoru je  poudarjal, da gre za nezakonit sodni postopek, in ostro zanikal, da bi bil nasilen do policistov. Ravno nasprotno, policisti so Troho s strokovnimi prijemi skoraj zadavili: »Nisem se aktivno upiral, boril sem se za lastno življenje!«

Nič kriv, plačati pa mora

STA
Veteran vojne za Slovenijo Ladislav Troha naj bi bil najbolj uporen protestnik ob deložaciji družine Vaskrsić.

Po več kot sedmih letih od dogodka, menjavi sodnika in nekaterih spremembah zakonodaje pa se je izkazalo, da je bil Troha za isti »historični dogodek« že kaznovan na mestu samem, policisti so mu po lastnih besedah spisali kazen v višini okrog 900 evrov, zato se ga ne sme preganjati še kazensko. Sodniku Marku Češnovarju tako po umiku obtožnice ni ostalo drugega, kot da za Troho izda zavrnilno sodbo. Mu je pa naložil vrnitev stroškov postopka, ki so menda nastali po Trohini krivdi; nekatere prisilne privedbe, vročanja pošte prek detektivov ... »Glejte, to, kar ste povedali zdaj, je še ena od norosti. Da mi nalagate stroške nekega fiktivnega postopka … Skoraj osem let je! Umaknite to odločitev!« se je razburjal vojni veteran v sodni dvorani.

Bi policija asistirala tudi uboj?

»Umaknili so obtožbo in zdaj sem jaz dolžan nekaj plačati. Poglejte, na takšno norost, za katero se je zdaj izkazalo, da je res norost, se ima človek pač pravico ne odzivati. Oni pa imajo orodja, ki jih lahko zoper tebe uporabijo,«  je Troha poudaril v izjavi novinarjem po koncu postopka.

Bobo
Policisti so ga umirili šele z uporabo prisilnih sredstev in ga začasno pridržali.

In še: »Vse je temeljilo na kriminalni sodbi sodnice iz Litije (sodnice, ki se je podpisala pod deložacijo Vaskrsićev, op. p.) Kaj je povedalo Evropsko sodišče za človekove pravice? Da se to sploh ne bi smelo zgoditi. In vse, kar se je posledično, na podlagi te sodbe, dogajalo, je kriminal, države in policije.« »Če na dan deložacije družini ni ponujeno nadomestno bivališče, bi morala policija zaščititi družino, če smo socialna država. Ne pa nuditi asistence izvršitelju. In če bi v odločbi sodišča pisalo, ubij to družino, bi policija prišla in asistirala uboj?«