"Če bo treba"

ZDA pripravljene vojaško posredovati v Venezueli

J.P./STA
1. 5. 2019, 15.40
Posodobljeno: 1. 5. 2019, 15.41
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes dejal, da so ZDA pripravljene vojaško posredovati v venezuelski krizi, če bo to potrebno.

Reuters
Mike Pompeo

"Predsednik je bil kristalno jasen in izjemno konsistenten. Vojaška operacija je možna. Če bo to potrebno, bodo ZDA to tudi storile," je dejal Pompeo.

"Raje bi videli miren prenos oblasti z odhodom (predsednika Nicolasa) Madura in novimi volitvami, vendar pa je bil predsednik Donald Trump jasen, da se bo treba v določenem trenutku odločiti," je še povedal Pompeo.

ZDA so sicer v torek Guaidoju izrazile popolno podporo ob napovedi začetka zadnje faze operacije za odstavitev Madura. Venezuelsko vojsko so pozvale, naj varuje ljudstvo in podpira državne "legitimne institucije". Vodjo opozicije je v torek podprla skupina vojakov, prišlo je tudi do spopadov, v katerih je bilo več kot 50 ljudi ranjenih, ena oseba pa je umrla.

Maduro je akcijo opozicije označil za poskus državnega udara, ki pa da je propadel. Guaido je na drugi strani pozval k nadaljevanju protestov tudi danes.