Zaostrovanje razmer

Rusija opozarja ZDA zaradi vmešavanja v Venezuelo

J.P./STA
1. 5. 2019, 21.38
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes po telefonu opozoril ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, naj ne nadaljujejo agresivnih potez v Venezueli, ker bi to lahko imelo strašne posledice.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je Lavrov Pompeu dejal, da je "ameriško vmešavanje v notranje zadeve Venezuele očitna kršitev mednarodnega prava". Tovrstni "destruktivni vplivi pa nimajo ničesar z demokracijo", je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Na drugi strani pa je Pompeo Lavrovu odgovoril, da je Rusija tista, ki destabilizira Venezuelo, so sporočili iz State Departmenta.

Lavrov in Pompeo sta se po telefonu pogovorila po torkovi vnovični zaostritvi razmer v Venezueli, ko začasni predsednik Venezuele Juan Guaido, ki ga priznava več kot 50 držav po svetu, tudi Slovenija, napovedal, da se je začela zadnja faza operacije za odstavitev predsednika Madura. Pri tem ga je podprla skupina vojakov, prišlo je tudi do spopadov.

Maduro je akcijo opozicije označil za poskus državnega udara, ki pa da je propadel. Guaido je na drugi strani pozval k nadaljevanju protestov tudi danes.

Kot še poroča AFP, se je v Caracasu danes ob 1. maju, prazniku dela znova zbrala množica ljudi, na eni strani privržencev Guaidoja, na drugi Madura. Na vzhodu prestolnice pa je prišlo do novih spopadov med privrženci opozicije in vojsko.

Ker so protestniki skušali zapreti cesto do letalske baze, kjer je Guaido v torek skušal zanetiti vojaški upor, je nacionalna garda posredovala s solzivcem, še poroča AFP. Posledice današnjih spopadov še niso znane, je bilo pa v torkovih spopadih ranjenih okoli 70 ljudi, ena oseba pa je umrla.