Možen tudi sneg do nižin

Prihaja »redek arktični mraz,« opozarjajo in svarijo pred hudo pozebo

S.R.
30. 4. 2019, 16.45
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 17.49
Deli članek:

Izkoristite teh nekaj prazničnih dni, ki so in bodo vse prej kot topli, kajti to kar prihaja, je še precej huje.

Severe Weather Europe
Napoved za nedeljo.

Ob koncu tedna bo hladen zrak preplavil velik del Evrope, tako po navedbah ljubiteljskih vremenoslovcev Neurje.si kaže meteorološki izračn GFS. Naše kraje bo ta hladna fronta dosegla v soboto, meja sneženja pa se bo spustila »zelo nizko.« Konkretnejše napovedi bi zaenkrat bile še nekoliko predrzne, zato več informacij oziroma napovedi obljubljajo v prihodnjih dneh. Pravijo pa, da bo temperatura za konec tedna za približno 10 stopinj Celzija nižja od dolgoletnega povprečja. 

Sicer pa se bo po današnjem muhastem vremenu ponoči nekoliko zjasnilo, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Megla bo, in sicer predvsem po nižinah osrednje Slovenije. Jutranje temperature bodo od 3 do 9, v alpskih dolinah okoli 0 stopinj Celzija, a lahko pričakujemo večinoma sončno sredo. Popoldne lahko preseneti kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija. Podobno bo v četrtek, ko lahko razmeroma sončno vreme prekine kakšna popoldanska ploha. V petek nas bodo znova obiskali oblaki, pri čemer bo predvsem v zahodnih in severnih krajih občasno deževalo, nato pa bo na vrsti zloglasna sobota.

Severe Weather Europe
Napoved za ponedeljek.

Na portalu Severe Weather Europe za razliko od naših ljubiteljskih vremenarjev niso skoparili s svarili. Napovedujejo namreč za začetek maja »redek arktični mraz, ki bo udaril po večjem delu Evrope.« Tudi tam opozarjajo, da bodo med 3. in 7. majem temperature znatno nižje od za ta čas običajnih, od nedelje do srede pa naj bi v delih Evrope, vključno z Balkanom, obstajala velika nevarnost jutranjih pozeb, ki bi lahko uničevale potencialne pridelke. Da bo Slovenijo »zima« dosegla v soboto, napovedujejo tudi na tem vremenarskem portalu. Zapisali so, da se bo v soboto »arktična zračna masa razširila nad Alpe, območje severnega Sredozemlja in sever Balkanskega polotoka« ter da »lahko posledično sneži tudi do nižin.«