Kritične razmere na cesti na Ljubelj

FOTO: Po skalnatem podoru mesec in pol zapore ter milijon evrov stroškov

S.R./STA
29. 4. 2019, 10.19
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 12.37
Deli članek:

Cesta Tržič-Ljubelj, ki jo je v nedeljo zasul skalnati podor, bo za promet predvidoma ostala zaprta mesec in pol, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo. Po prvih ocenah bodo morali sanirati okoli 450 metrov brežine, za kar bo potreben milijon evrov.

PGD Podljubelj
Cesta na Ljubelj bo zaradi skalnega podora predvidoma zaprta mesec in pol.

Kot smo poročali včeraj, so cesto na Ljubelj, ki velja za eno pomembnejših povezav med Slovenijo in Avstrijo, zasule velike skale. Skalnati podor je cesto zasil na dolžini približno 100 metrov, zaradi nevarnosti dodatnega zdrsa materiala pa so jo pristojni zaprli za promet. Kot so pojasnili na direkciji, se podorno žarišče nahaja približno 200 metrov nad cesto, porušilo pa se je od 25 do 35 kubičnih metrov materiala.

Predstavniki direkcije za infrastrukturo, koncesionarja in civilne zaščite so se po ogledu lokacije skalnega podora odločili, da se cesto zapre, saj je na žarišču vidna razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česa so možni še dodatni odlomi in zdrsi materiala. 

Cesta bo zaradi nevarnosti dodatnih porušitev ostala zaprta za promet. Obvoz je možen čez Karavanški predor in prek prelaza Jezersko. Danes oziroma v torek bodo izvedli aerofotogrametrijo celotnega območja ter geodetski posnetek brežine, po opravljeni analizi in inženirsko-geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, pa bo lažje določiti obseg sanacije ter rok, do kdaj bo možno znova sprostiti promet. Po prvih ocenah bo treba sanirati okoli 450 metrov brežine, ocenjena vrednost del pa je en milijon evrov. Cesta bo po trenutnih ocenah zaprta predvidoma mesec in pol.

Dramatične razmere tudi drugod

Zaradi zimskih razmer, plazenja kamenja in podrtih dreves so se s težavami v prometu srečevali tudi drugod po državi, zlasti na Gorenjskem. Kot sporočajo iz PU Kranj, je sneg povzročal težave tudi na Jezerskem, Pokljuki, Sorici, v Krnici, na Korenskem sedlu na avstrijski strani in v Ratečah. Zaradi kamenja na cesti je bil promet oviran na cesti Koritno – Lesce in na Jezerskem, med Bohinjsko Bistrico in Jereko pa je promet obstal zaradi podrtega drevesa čez cesto.

Policija v primeru ceste na Ljubelj udeležence (voznike, pešce, kolesarje) prosi, naj pri vožnji upoštevajo obveznosti in omejitve. Hkrati svetuje, naj na območje plazu ne hodijo radovedneži in planinci.