Mednarodni denarni sklad

Žvižgačev oče: Assangea prodali za posojilo

J.P.
29. 4. 2019, 09.18
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 09.25
Deli članek:

Nekaj mesecev po finančnem dogovoru so mu preklicali azil.

Profimedia
Ga bo Velika Britanija izročila Združenim državam Amerike?

Ekvador je Juliana Assangea zamenjal za posojilo iz Mednarodnega denarnega sklada; posojilo pa je mogoče dobiti le z zeleno lučjo iz Washingtona, trdi John Shipton, oče ustanovitelja Wikileaksa.

"Ekvador nima svoje valute. Uporablja ameriški dolar," je še pristavil.

Posledice pritiska

Profimedia
Aretacija Juliana Assangea

Koncem februarja se je Ekvador s skladom sporazumel o finančnem dogovoru v višini 4,2 milijarde dolarjev, da bi svoje gospodarstvo ohranil nad gladino, piše RT. Manj kot dva meseca pozneje je ekvadorski predsednik Lenin Moreno preklical Assangeov politični azil. 47-letnega Avstralca je po dramatični intervenciji na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu priprla tamkajšnja policija. Iz strahu, da ga zaradi razkritij Wikileaksa ne bi izročili Združenim državam Amerike, je na veleposlaništvu prebil skoraj sedem let. Njegov oče je o posnetku aretacije dejal, da je pritisk slabo učinkoval na njegovega sina: "Imam 74 let, pa je videti skoraj tako star, kot sem jaz. Ima 47 let."

Hočejo ga uničiti

Shipton se boji, da bi Velika Britanija Assangea izročila Združenim državam Amerike. Američani ga sicer hočejo preganjati zaradi domnevne kibernetske zarote, ki naj bi jo skoval z ameriško žvižgačko Chelseo Manning – ta je leta 2010 Wikileaksu predala tisoče zaupnih dokumentov ameriške vojske. Vendar pa številni domnevajo, da bo število obtožb zoper Assangea krepko naraslo, ko ga Američani končno dobijo v svoje roke. "ZDA so bile odločene, da uničijo njegovo življenje, iz kateregakoli razloga že," je dejal njegov oče. "Hočejo pokazati, da bodo uničili žvižgače."

Ruski vohun?

Kaj pa obtožbe, da Assange sodeluje s Kremljem? Tega ga je prva obtožila Hillary Clinton. Kot piše RT, je njegov oče ob tem le zamahnil z roko.