Izredno stanje

V Kanadi ne pomnijo tako hudih poplav

A.S.
29. 4. 2019, 10.13
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 10.19
Deli članek:

V Kanadi so razglasili izredno stanje. Gladina reke Ottawe nikoli ni bila višja, kot navajajo strokovnjaki pa bo rečni nivo še naprej naraščal.

Twitter (Jason White)
Gladina Ottawe bo še naraščala.

V nedeljo pozno popoldan po lokalnem času je reka Ottawa dosegla rekordno raven v mestih LacCoulonge, Arnprior in Ottawa. Strokovnjaki sporočajo, da bo njena gladina v določenih mestih zrasla še za 50 centimetrov, vrhunec naj bi dosegla v torek ali sredo. Izredno stanje je razglašeno za najmanj 14 regijskih področij, vključujoč Ottawo, Clarence-Rockland in Pontiac. 

5.500 prostovoljcev na terenu

Na nedeljski konferenci za novinarje so uradniki mesta Ottawa sporočili, da je od 19. aprila na pomoč priskočilo 5.500 prostovoljcev, skupaj z 780 člani kanadskih oboroženih sil. Dodali so, da so z jezovi iz vrečk s peskom rešili približno 60 domov, medtem ko so družine iz 18 hiš samoiniciativno zapustile domove.

Kljub velikemu številu prostovoljcev oblasti ljudi še vedno pozivajo k dodatni volonterski pomoči.

Danes razmere še hujše

Mestne službe iz Gatineaua, mesta v pokrajini Quebec, poročajo, da je 1.212 oseb iz 575 različnih domov prijavilo škodo, ki je nastala zaradi poplav.

Na Ottawi so prepovedali tudi plovbo, z izjemo urgentnih plovil. Vsi, ki bi restrikcijo kršili bodo kaznovani z do 5.000 kanadskih dolarjev.