Veliko strožja pravila

Pozor! To so pasti nove gradbene zakonodaje

Gašper Petovar
27. 4. 2019, 07.15
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 17.29
Deli članek:

Prenovljena gradbena zakonodaja ne prinaša poenostavitev pri pridobivanju dokumentacije. Prav tako uvaja dodatne zahteve pri sami gradnji, pa tudi za nekatere objekte, kjer prej ni bilo potrebno gradbeno dovoljenje, ga bo po novem treba imeti. Ja, tudi za hišico na drevesu ali večji nadstrešek za avtomobile ob hiši.

Dreamstime
Gradbišča bodo po vse verjetnosti obiskovali tudi inšpektorji.

Zakonodajo o gradnji objektov je spremenila še prejšnja, Cerarjeva vlada in prinaša cel kup novosti in podrobnosti, med drugim so v zakonu spremenili klasifikacijo objektov. Objekte so razdelili v skupine enostavnih, nezahtevnih, manj zahtevnih in zahtevnih. Gradbeno dovoljenje za nezahtevne, manj zahtevne in zahtevne objekte je obvezno. Za enostavne objekte ni potrebno, če so seveda v določenih okvirih, ki so jih določili.

Enostavni objekti

Med enostavne objekte, za katere ni treba imeti gradbenega dovoljenja, spadajo drvarnice, lope, nadstreški za avtomobile, skladiščni prostori, pa tudi denimo zimski vrt, kozolec, stavba za kmetijske stroje, skladišče za razne pridelke in podobno. A pozor, to so enostavni objekti zgolj, če so v določenih okvirih. Če imajo le eno etažo, niso višji od štirih metrov in njihov razpon ni večji od štirih metrov, površina pa je omejena na 20 kvadratnih metrov. Drvarnice, ute in skladišča za stroje imajo površino omejeno na 40 kvadratnih metrov. Če pride pri gradnji katerega izmed naštetih objektov do odstopanj od določenih pravil, se objekt prekvalificira med nezahtevne gradnje in že potrebujete  gradbeno dovoljenje. Je pa treba biti pozoren še na nekaj: če je objekt dimenzij, ki ga uvrščajo med enostavne gradnje, mora investitor vseeno zagotoviti, da je postavitev skladnja s prostorskim načrtom ter drugimi predpisi. Prav tako mora pridobiti vsa potrebna soglasja in dovoljenja. Če bi denimo drvarnico želeli postaviti na mejo s sosedi, je treba dobiti soglasje sosedov, sicer je treba upoštevati odmik od meje, ki ga določi občina.

Dreamstime
Za gradnjo lope gradbeno dovoljenje ne bo potrebno.

Nezahtevni objekti

Pri nezahtevnih objektih dokumentacijo izpolni graditelj sam. Mora pa opisati, za kakšno vrsto gradnje gre in kakšen bo namen stavbe, priložiti je treba tudi tloris z merami.

Pri nezahtevnih objektih, za katere že potrebujemo gradbeno dovoljenje, so v zakonu določili naslednje dimenzije in parametre. Stavba  mora imeti le eno etažo in ne sme biti višja od šestih metrov, razpon (vhodni del) ne sme presegati pet metrov. Tudi tu je omejena površina. Zimski vrt, ki se šteje kot stanovanjska stavba, ima lahko največjo površino 25 kvadratnih metrov, nadstreški so omejeni na 50 kvadratnih metrov, skladišča na 100, kozolec, stavba za kmetijske stroje, rastlinjak in skladišče za spravilo pridelkov pa imajo lahko do 150 kvadratnih metrov površine. Postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevne objekte določenih dimenzij ni zahteven. Dokumentacijo izpolni posameznik, ki se loti gradnje sam. Mora pa biti v dokumentaciji obvezno napisano, za kakšno vrsto gradnje gre in kakšen bo namen stavbe, priložiti je treba tloris z merami. Prav tako mora dokumentacija vsebovati pojasnilo, na katero komunalno infrastrukturo bo objekt priključen, če bo, kako bo stavba umeščena na parceli, ter ali bo postavitev stavbe kakorkoli vplivala na prometno ureditev. To dokumentacijo mora investitor le še odnesti na upravno enoto in to je to. Tu je treba povedati še, da za nezahtevne gradnje ni potrebno uporabno dovoljenje.

Zahtevnejše gradnje

Pri gradnji manj zahtevnih in zahtevnih objektov pa so po novem zakonu točno določeni tudi vsi udeleženci gradnje in njihove obveznosti. Investitor jasno poskrbi za denar, obenem pa mora poskrbeti za vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja. Projektant je odgovoren za izdelavo projektne dokumentacije, ki mora biti skladna s predpisi, določi pa tudi pooblaščenega arhitekta ali inženirja, ki potrdi dokumentacijo. Pri gradnji mora biti prisoten tudi nadzornik, ki je odgovoren, da je vse v skladu s predpisi in da pravočasno opozori na morebitne napake pri gradnji. Če ugotovi napake ali kršitve, mora ustaviti gradnjo, da se napake odpravijo. Izvajalec, ki izvaja gradnjo, mora kot pravna ali fizična oseba zagotoviti kakovost izvedbe del, med samo gradnjo mora obveščati nadzornika o napredku. Obenem pa mora obvezno imeti vodjo del, »šefa gradbišča«, ki dela usklajuje in skrbi, da ta potekajo v skladu z dokumentacijo.

Zelo verjetno je, da bo graditelja prej ali slej obiskal tudi inšpektor, predvsem pri gradnji manj zahtevnih in zahtevnih objektov, in če ne bo vse v skladu z zakonom, bo napisal kazen. Za gospodarske subjekte so kazni za nepravilnosti med 5000 in 60 tisoč evri, za odgovorno osebo pa med 2500 in 7000 evri. Torej je dobro imeti vse potrebne papirje tudi, če se lotite gradnje hišice na drevesu.