ŽUPANOVA LENTA

Ali občine brez županskih verig izgubljajo ugled?

Eva Milošič / Štajerski tednik
15. 2. 2019, 06.55
Posodobljeno: 15. 2. 2019, 07.00
Deli članek:

Ob konstitutivnih sejah novoizvoljenih občinskih veljakov v Spodnjem Podravju so se marsikje spet zableščale županske verige oziroma lente. Preverili smo, kakšno funkcijo imajo, koliko stanejo, kolikokrat letno jih je mogoče občudovati in kakšni simboli jih krasijo, pa tudi kateri župani protokolarne galanterije ne marajo preveč.

Občina Dornava
Dornavška lenta je izdelana iz srebra.

V občini Destrnik podatkov o županski verigi nimajo, si jo pa župan navadno nadene le enkrat letno – ob občinskem prazniku. Županska veriga občine Dornava je izdelana iz srebra in dolga približno 75 centimetrov. Sestavljajo jo grb občine in 30 elipsastih členov, od tega 12 členov predstavlja simbole imen vasi v dornavski občini. Župan si verigo nadene ob občinskih praznikih, zlatih porokah in pomembnih odprtjih.

Hajdinska je pozlačena

V občini Hajdina se ponašajo s srebrno župansko verigo s trdo pozlato. Dolga je 125 centimetrov, na njenih členih so vgravirani imena in priimki županov z letnicami vodenja občine. Župan si verigo nadene le enkrat letno, ob občinskem prazniku.

Županska veriga občine Kidričevo je dolga 65 centimetrov in ima osem členov. Nosi podobo divjega kostanja, ki je tudi v grbu in zastavi občine, ter napis »Župan Občine Kidričevo«. Župan si poseben okras nadene ob občinskih praznikih, zlatih porokah in drugih pomembnih dogodkih v občini, skupno približno petkrat letno.

Občina Hajdina
Na hajdinski županski verigi vsak županski mandat vgravirajo na drug člen.

Majšperški županji zadostuje priponka

Župansko verigo občine Majšperk sestavljajo veriga in pozlačena medalja z občinskim grbom. Verigo sestavlja devet kostanjevih listov iz približno en milimeter debele medenine, krasita jo vgravirana napisa »župan« in »Občina Majšperk«. Majšperška županja Darinka Fakin je razkrila, da županske verige sploh ne uporablja: »Ob občinskem prazniku na osrednji prireditvi in ob podelitvi občinskih priznanj nosim srebrno priponko z grbom občine, ki jo nosijo tudi svetniki občine.«

Županska veriga občine Markovci je iz pozlačene medenine, tehta okoli 700 gramov. Sestavlja jo 27 pravokotnih ploščic, na verigi je v tehniki emajla upodobljen grb občine. Župan si jo nadene ob pomembnejših občinskih prireditvah in sprejemih.

Protokolarna ovratnica župana občine Ormož je iz pozlačenega srebra. Dolga je 65 centimetrov in tehta približno tri četrt kilograma, hranijo jo v posebej za to izdelani embalaži. Verigo so izdelali leta 2007, župan jo nosi ob zaprisegi županovanja, na svečanih sejah občinskega sveta, slovesnostih ob vročanju občinskih priznanj, svečanih sprejemih župana, slovesnostih ob obletnicah in jubilejih občanov, ki se izvajajo v javnih prostorih; skupno približno desetkrat letno.

Na ptujski verigi vsak župan pusti sled

Najdražjo župansko verigo v Spodnjem Podravju imajo v mestni občini (MO) Ptuj. Izdelek je iz srebra, površina je polirana in pozlačena s trdo pozlato. Veriga tehta 750 gramov, dolžina izdelka je takšna, da županu leži na celem telesu; spodnji del z grbom sega približno do višine popka, približno ena tretjina izdelka pa sega prek ramen na hrbet. Na zgornji tretjini verige je distančna verižica, ki izdelek drži pri miru. Osrednji element ima obliko ščita z občinskim grbom, sestavlja jo še 20 elementov, povezanih z veznimi členi.

V Zavrču jo krasijo grozdi

Veriga župana občine Zavrč je izdelana iz kovine, prevlečene z zlato barvo. Meri približno 80 centimetrov in tehta 300 gramov. Sestavlja jo 40 členov; nekaj jih je v obliki vrčev, preostali so v obliki spirale. Veriga ima graviran grb završke občine, napis »Župan Občine Zavrč« in grozd, simbol vinogradništva.

V občini Žetale se lahko pohvalijo z župansko verigo iz manj žlahtne zlate kovine. Dolga je 70 centimetrov, tehta pol kilograma, sestavlja jo 15 členov. Na njej so vgravirani simboli občinskega grba. Župan si verigo nadene ob občinskih praznikih, na slavnostnih sejah, ob sprejemu pomembnih gostov, na vseh svečanostih občinskega pomena, ob zlatih porokah ter sprejemih devetošolcev in mini maturantov; v povprečju enkrat mesečno.