Humanitarna kriza v Venezueli

Cerarjev načrt za Venezuelo splaval po vodi, Levica zagrozila s "posledicami"

T.L., S.R./STA
7. 2. 2019, 07.50
Posodobljeno: 7. 2. 2019, 11.20
Deli članek:

Zunanji minister Miro Cerar je slovenskim dopisnikom v Washingtonu izrazil upanje, da bo vlada že danes priznala Juana Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele do novih volitev, tako kot ji je predlagal. To pa se ne bo zgodilo.

Reuters
Cerar ne nasprotuje morebitni razpravi v DZ, a meni, da je treba hitro ukrepati.

Vlada o razmerah v Venezueli in predlogu Cerarja ne bo razpravljala danes, pač pa na eni od prihodnjih sej. Počakali bodo na poročilo Cerarja, ki je danes odsoten, so po srečanju pred sejo vlade pojasnili koalicijski partnerji.

Cerar je v Washingtonu pojasnil, da je priznanje predlagal izključno z namenom, da se razpišejo nove volitve v Venezueli, ker je Evropska unija zadnje predsedniške volitve v Venezueli, na katerih je bil ponovno izvoljen Nicolas Maduro, videla kot nelegitimne in v vseh pogledih nedemokratične. "Dejstvo je, da je Guaidoja priznalo več kot 20 članic EU in se tudi druge evropske države obračajo v to smer. Do tega predloga smo na ministrstvu prišli po tehtanju vseh argumentov za in proti," je dejal Cerar.

Ocenil je, da je potrebno Venezuelo nujno stabilizirati in ji omogočiti začetek normalnih političnih procesov, zagotoviti, da ne bo lakote in bega prebivalstva, kot se je dogajalo v zadnjih petih letih, ko je iz države zbežalo več kot tri milijone prebivalcev. "Primarno gre za pomoč ljudem preko institucij pravne države in vladavine prava, ki jih Slovenija vedno izpostavlja in ki v tej državi niso bila upoštevana," je dejal. 

Na vprašanje o legitimnosti priznavanja nekoga, ki se je sam razglasil za predsednika države, je Cerar priznal, da sta trenutno v Venezueli dva, ki sta se razglasila za predsednika in se sklicujeta na ustavo. "To je stvar notranje presoje države, dejstvo pa je, da se mora mednarodna skupnost odločiti, komu bo priznala začasni mandat. Politika EU je pri tem jasna. EU meni, da so bile volitve, na katerih je bil izvoljen Maduro, nelegitimne, nepoštene, nedemokratične in so potrebne nove volitve," je dejal Cerar. 

"Slovenija mora biti po moji oceni na pravi strani, na strani vladavine prava in demokratičnih vrednot. Zato sem vladi podal predlog, ki upam, da ga bo sprejela. Če bi se izkazalo, da je nujna razprava državnega zbora, potem bomo to morali spoštovati. Ponavljam pa, da je potrebno hitro ukrepati. Že zdaj smo nekoliko pozni in države nas prehitevajo. Razumemo, da imamo postopke, ki jih moramo spoštovati, vendar pa to zadevo spremljamo že dolgo časa in vemo kaj se dogaja. Zato pričakujem, da bomo prišli do neke jasne odločitve in upam, da takšne, kot sem jo predlagal." 

Humanitarna kriza

Cerar je razložil, da se vsi v EU strinjamo, da je v Venezueli huda humanitarna kriza, da ljudje zelo trpijo in da je za to odgovoren Maduro, ki je izvedel volitve na način, ki ni bil legitimen in demokratičen. "Pomembno je, da Slovenija zastopa tisto stališče, ki je na strani vladavine prava in demokratičnih vrednot," je dejal Cerar. 

Vlada o Venezueli ne bo razpravljala danes

Koalicija ni enotna o tem, ali lahko o priznanju Guaidoja odloča vlada ali naj to obravnava DZ. Za slednje sta se zavzeli SD in DeSUS, pa tudi LMŠ v tem ne vidi težav.

Premier Marjan Šarec za zdaj o tem vprašanju molči, prav tako so o vprašanju, ali naj Slovenija Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele, previdni v njegovi stranki. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi novinarjem pojasnil, da bodo počakali na ministra za zunanje zadeve in na podlagi njegovega poročila o Venezueli sprejeli odločitev.

Cerar je sicer že izrazil pričakovanje, da bo vlada sledila večini članic EU in odločitev sprejela čim prej.

"Tako pomembna odločitev, kot je na nek način vmešavanje v notranje zadeve katere koli države, ni neko športno tekmovanje, da bi morali biti med prvimi, pač pa je predvsem premislek, kaj to pomeni za ljudi tiste države," pa je danes dejal Golubović. Po njegovih navedbah zadeva ni črno-bela, čeprav jo nekateri slikajo črno, nekateri belo, ampak je zelo kompleksna.

Golubović tudi ne vidi težav v tem, da o zadevi razpravlja DZ, na začetku na odboru za zunanjo politiko. Če slednji sprejme sklep, pa lahko po njegovem mnenju to storijo še na plenarnem zasedanju. "Z vidika konsenza, demokratičnosti se mi zdi smiselno, da o tem spregovori tudi DZ," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič se je na današnjo odločitev, da vlada o Venezueli še ne bo razpravljala, odzval z oceno, da imata vlada in DZ veliko dela z domačimi zadevami in ne bo nič narobe, če se bodo o Venezueli pogovorili prihodnji teden. O tem, koliko se z odločanjem o tem vprašanju mudi, naj po Zorčičevih navedbah odloči vlada.

Stališča glede priznanja Guaidoja so med strankami sicer različna. Za koalicijo utegne biti pomembno svarilo Levice, ki priznanju odločno nasprotuje, da bi to lahko imelo tudi "problematične posledice za sodelovanje Levice s koalicijo". Tako je v sredo dejal poslanec Miha Kordiš.

Priznanje Guaidoja podpirajo v SDS in NSi, kjer sicer ne vidijo težav v tem, da bi o vprašanju Venezuele razpravljali tudi v parlamentu.