Tožilstvo 88-letnega Janeza Mesesnela bremeni pomoči pri poskusu goljufije, v isti zadevi pa se je v postopku znašel tudi ljubljanski galerist Leon Pogelšek, ki mu tožilstvo očita poskus goljufije. Pogelšek je krivdo zavrnil že novembra lani, obema pa grozi do tri leta zapora.

dali-ponaredek-furs
FURS
"Dalijeva" Mitološka kompozicija

Po navedbah tožilstva je Mesesnel devetega junija 2015 naklepno pomagal Pogelšku in na njegovo zaprosilo izdelal cenitev slike Salvadorja Dalija z naslovom Mitološka kompozicija, v svojo cenitev pa lažno navedel, da je slika Dalijeva in da izvira iz leta 1982, da je na sliki njegov podpis in da je vredna 41 tisoč evrov, pri čemer je vedel, da opravlja cenitev za dražbo zaradi dolga, ki ga je imel Pogelšek. »Kot dolgoletni sodni cenilec ste vedeli, da gre za ponaredek, da je motiv slike povzet po Dalijevi sliki iz leta 1932, naslikani na bakreno ploščo, da podpis ni originalen in da slika nima nobene tržne vrednosti,« je še poudarila tožilka in dodala, da do prodaje na dražbi ni prišlo, ker je Furs ugotovil, da je slika ponarejena.

Obramba: Mesesnel avtorstva ni ugotavljal

Mesesnelov zagovornik, odvetnik Uroš Čop iz odvetniške pisarne Senica, je v spis vložil devet cenitev, pri katerih je njegova stranka ugotavljala avtorstvo. »V konkretni zadevi pa je moja stranka jasno napisala, da je avtorstvo 'pripisano', kar pomeni, da on avtorstva ni ugotavljal,« je poudaril odvetnik Čop. V spis je obramba vložila tudi izpise s spletnih strani galerij Tate in Narodne galerije v Londonu ter avkcijske hiše Auctionnet: »Gre za svetovno znane in priznane hiše na področju umetniških del in iz teh izpisov izhaja definicija besede 'attribute', kar v slovenskem prevodu pomeni 'pripisano'. Iz navedenih dokazov jasno izhaja, da se s tem navedkom ne ugotavlja avtorstvo.« Iz izpisa s spletne strani galerije in dražbene hiše SLOART, ki ga je odvetnik Čop prav tako vložil v spis, pa po njegovih besedah izhaja, da se termin 'pripisano' uporablja tudi pri nas. Nadaljevanje sledi 15. aprila, ko bosta besedo dobila obtožena.