Družinski posli

Direktorica z javnim denarjem po pohištvo kar k možu

Žiga Kariž
27. 1. 2019, 07.39
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 17.44
Deli članek:

Direktorica Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika je hkrati direktorica zasebnega podjetja in prek posrednikov rada posluje sama s seboj.

Krabi d.o.o.
Podjetje Krabi, katerega direktorica je Šen Krežetova, je opremilo notranjost čistilne naprave na Vrhniki.

Če bi sodišče ugotovilo, da je bil kršen zakon o javnem naročanju, lahko podjetje KPV doleti do 100.000 evrov, direktorico pa 2000 evrov kazni.

O domnevno spornih praksah pri poslovanju vrhniške občinske uprave in Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika (JP KPV) smo v preteklosti prejeli že več anonimnih prijav. Nazadnje smo v uredništvo prejeli zajeten kup dokumentacije, ki priča, da je Nadzorni odbor Občine Vrhnika ugotovil, da je direktorica JP KPV Brigita Šen Kreže v vsaj dveh primerih posredno omogočila zaslužek podjetju Krabi, d. o. o., katerega lastnik je njen mož Damijan Kreže, direktorica pa je kar sama.   

Mož je sošolec direktorja

Nadzorni odbor Občine Vrhnika je tako septembra lani pregledal dobavo pohištva za notranjo opremo čistilne naprave Vrhnika. Iz občinske uprave so ji najprej sporočili, da sta vse posle in dela v povezavi s čistilno napravo opravili podjetji Gorenje Projekt, d. o. o., in Hidroinženiring, d. o. o., v zvezi z dobavo pohištva (omare, stoli, pisalne mize, garderobne omare, kuhinjski blok, hladilnik ...) pa ni bilo objavljeno nobeno javno naročilo. A dodatno poizvedovanje je pokazalo, da je podjetje Hidroinženiring pohištvo kupilo od podizvajalca. Uganili ste! Od podjetja Krabi. V poročilih nadzornega odbora tako najdemo zapisano: »V informativnem razgovoru je direktorica potrdila navedeno dejstvo. Povedala je, da je njen mož Damijan Kreže sošolec od direktorja podjetja Hidroinženiring, d .o. o.« Glede na zapisano v poročilu je dodala še, da v tem ne vidi nič spornega.

Svet24
Zaradi dobave kamenega agregata direktorici Brigiti Šen Kreže grozi kazen.

Podjetje priporočil mož

Nadzorni odbor je navzkrižje interesov ugotovil še ob poslovanju JP KPV ob opremljanju poslovnih prostorov JP KPV, ki ga je sicer izvedel samostojni podjetnik Andrej Gospodarič, za katerega pa se je izkazalo, da je dobavitelj podjetja Krabi. Kot je povedala direktorica, se je za sodelovanje s podjetjem odločila na priporočilo svojega moža, in tudi to se ji ne zdi sporno. Čeprav se je nadzorni odbor izjasnil, da oba primera ocenjuje kot konflikt interesov, in direktorici priporoča, naj se izogiba poslovanju z zasebnim podjetjem, katerega direktorica je, Brigita Šen Kreže ostaja na čelu javnega podjetja.

Neomajno zaupanje

Zaradi njenega početja jo je nadzorni odbor naznanil tudi Komisiji za preprečevanje korupcije RS, ki pa je ugotovila, da ni pristojna za ta primer, saj gre za napake pri vodenju gospodarske družbe, o čemer bi moral odločati nadzorni svet omenjene družbe. Poleg tega so zapisali, da Brigita Šen Kreže nima statusa javne funkcionarke, zaradi česar slovenska zakonodaja ne omejuje poslovanja med JP KPV in podjetjem Krabi. Občina Vrhnika je naročila še izdelavo pravnega mnenja pri zasebni odvetniški družbi, to pa je Šen Krežetovo opralo vsakršne krivde, saj naj bi nadzorni odbor s tem, ko ji je gledal pod prste, presegel svoje pristojnosti. Tako občina še vedno stoji za direktorico. Na spletni strani so zapisali: »Glede na vso pridobljeno dokumentacijo in rezultate poslovanja JP KPV, d. o. o., SUO JP KPV, d. o. o., ne dvomi v vodstvene sposobnosti direktorice mag. Brigite Šen Kreže in ne dvomi v nadaljnje vodenje podjetja.«

Zaradi kamnov pred sodnika

O njenih vodstvenih sposobnostih zagotovo ne dvomijo v državni revizijski komisiji (DKOM), izrazili pa so dvom o njeni poštenosti in spoštovanju zakonodaje o javnih naročilih. Tako je DKOM zoper njo spisala obdolžilni predlog in ga poslala na Okrajno sodišče v Ljubljani, kjer so sprožili postopek. Na kar 28 straneh je opisana mahinacija, ki si jo je JP KPV privoščilo ob nabavi kamenih agregatov. Komunalno podjetje Vrhnika je z namenom dobave kamenih agregatov leta 2015 objavilo javno naročilo, prek katerega so sklenili dogovor z več podjetji za dobavo materialov, ki so jih potrebovali. To javno naročilo je bilo časovno omejeno do konca leta 2016, omejen pa je bil tudi znesek, ki so ga za dobavo materiala lahko izplačali dobaviteljem.

Huda kazen

Ker so ocenili, da bodo kamnov potrebovali več, so objavili še eno javno naročilo, na katerem je bil izbran podjetnik Rajko Mivšek. A zaradi pritožbe je DKOM javno naročilo razveljavila, saj so ugotovili, da bi morali izbranega podjetnika Rajka Mivška zaradi nepopolne vloge izločiti. Brigita Šen Kreže si s tem ni kaj dosti belila glave in je v želji, da bi dobava kamnov potekala nemoteno, sklenila aneks k pogodbi, ki so jo sklenili na podlagi prvega javnega naročila in za eno leto podaljšali njeno veljavnost, spremenjene pa so bile tudi količine. DKOM je ugotovila, da je bilo tako spreminjanje prvotne pogodbe v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, in je spisala obdolžilni predlog. Če bi sodišče ugotovilo, da je dejansko prišlo do kršenja zakonov, lahko podjetje doleti globa v višini do 100.000 evrov, iznajdljivo direktorico pa globa do 2000 evrov.