Kaj menijo legende?

Ni tragedija, da Luke ne bo v prvi peterki

Mirko Vorkapić
26. 1. 2019, 20.41
Deli članek:

Kljub ogromni podpori navijačev in osvojitvi drugega mesta na glasovanju za mesto v prvi peterki na tekmi vseh zvezd je bil Luka Dončić preglasovan s strani košarkarjev in novinarjev.

Arsen Perić
Zmago Sagadin je prepričan, da bo Dončić zagotovo izbran v rezervno moštvo.

Čeprav se Dončić ni uvrstil v prvo peterko, ima še vedno možnost, da nastopi na tekmi zvezd, saj bodo svoje izbrance za rezerve tekme prihodnji četrtek imenovali še trenerji v ligi NBA. 

Slovenskemu košarkarskemu asu Luki Dončiću je uspelo do konca spletnega glasovanja v zahodni konferenci lige NBA zbrati kar 4,242.980 glasov. Tako je na zahodu zaostal le za prvim zvezdnikom severnoameriške košarkarske lige, LeBronom Jamesom iz Los Angeles Lakers, ki je zbral 4,620.809 glasov. Na vzhodu je največ glasov, 4,375.747, prejel Grk Giannis Antetokounmpo iz Milwaukee Bucks, tako da je bil 19-letni slovenski čudežni deček med navijači zapisan na tretje mesto med vsemi v ligi NBA. A to ni bilo dovolj, da bi Dončić s svojimi predstavami v dresu Dallas Mavericks prepričal tudi novinarje in igralce lige NBA, ki mu niso namenili dovolj glasov, da bi nastopil v prvi peterki zahoda. V prvi peterki zahoda so pristali James, Paul George (Oklahoma City), Kevin Durant (Golden State), Stephen Curry (Golden State) in James Harden (Houston). V prvi peterki vzhoda pa Antetokounmpo, Kyrie Irving (Boston), Kemba Walker (Charlotte), Kawhi Leonard (Toronto) in Joel Embiid (Philadelphia).

Reuters
Luka Dončić uživa veliko popularnost v svetu košarke, kar dokazuje tudi več kot štiri milijone glasov, ki jih je dobil v uradnem glasovanju.

Še vedno lahko zaigra

Mladi slovenski zvezdnik je bil po glasovih navijačev na drugem mestu zahodne konference, igralci NBA so ga umestili šele na osmo, novinarji pa na šesto mesto, kar je bilo skupaj premalo, da bi postal prvi Slovenec z nastopom v prvi peterki tekme zvezd All Star, in to že v svoji prvi sezoni v ligi NBA. Izbira navijačev je namreč pri končni odločitvi štela le za polovico glasov. Drugo polovico so dodali košarkarji lige in novinarji v enakem deležu. Na tekmo zvezd, ki bo 17. februarja v Severni Karolini, se sicer še lahko uvrsti kot rezerva. Če bi se Dončiću uspelo uvrstiti v dvanajsterico, bi postal drugi Slovenec s tem uspehom. Lani se je po izboru trenerjev kot Slovenec na tekmo zvezd uvrstil Goran Dragić (Miami Heat), ki pa ta čas počiva in okreva po operaciji kolena.

Ni razloga za razočaranje

»Mislim, da gre za stvari, ki so del šovbiznisa,« meni Lukov oče Saša Dončić. »Vse je za nekaj dobro. To mu bo gotovo motiv za prihodnjo sezono in jaz iz tega ne bi delal prevelike tragedije.« Dončić poudarja, da je najpomembnejše to, da Luka igra dobro ter da se je v novih okoliščinah odlično znašel: »Priložnosti za tekme All Star bo še ogromno. Če bi bil izbran, bi bilo super, sicer pa tudi nič hudega.« Podobno menita legendarni trener Zmago Sagadin in nekdanji kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš, ki sta spregovorila tudi možnih vzrokih neuvrstitve v prvo peterko. »Seveda navijam za to, da bi Luka Dončić zaigral v prvi peterki,« nam je povedal Sagadin. Po njegovem mnenju bi bil to res izjemen uspeh za nekega debitanta v ligi NBA. »Drugi igralci in novinarji so verjetno odločili drugače zaradi dejstva, da gre za novinca, češ: komaj si prišel, moral se boš še malo naigrati.« Tudi Matjaž Smodiš je držal pesti za Luko: »Rad bi videl, da bi bil izbran med prvih pet, ker bi to pomenilo veliko pohvalo tako njemu kot publiki in vsem delavcem, ki so pomagali pri ustvarjanju njegove zgodbe.« Po drugi strani pa Smodiš razume, iz česa izhajajo Američani. »Tako so se odločili, ker jih verjetno vodi prepričanje, da nekdo po treh mesecih že ne more zaigrati v prvi peterki in je treba počakati še kakšno leto.«