Nevarni pedofil

Pošast iz Vrbe so opazili v Avstraliji

M. V.
23. 1. 2019, 19.30
Deli članek:

Dogodek v »deželi tam spodaj« na drugem koncu sveta je vznemiril majhno gorenjsko vas Vrba. Avstralska policija je sporočila, da naj bi nekdo opazil Joža Šmita, najdlje iskanega Slovenca.

M.V.
Vaščani pravijo, da za osebo s tem imenom še nikoli niso slišali.

Kot je sporočila avstralska policija, jih je o videnju konec oktobra obvestil občan iz Essendona v predmestju Melbourna (zvezna država Victoria). Človek, ki ga je Avstralec opazil, naj bi ustrezal opisu enega najbolj iskanih kriminalcev v državi. Slovenska policija ga v sodelovanju z avstralsko že več let išče zaradi spolne zlorabe otrok in razpečevanja otroške pornografije. Očividci pravijo, da so osebo večkrat videli na relaciji med Mount Alexander Road ter Lincoln Road. Avstralski organi so zato javno pozvali vse, ki bi imeli kakšen stik s svojci iskanega ali pa bi vedeli, kje se nahaja, naj o tem obvestijo policiste. Policisti so še posebej opozorili ljudi, naj se človeku ne približujejo, saj naj bi bil nevaren.

Europol
Slovenska policija Šmita išče že od leta 2001, ko ga je uvrstila Europolov seznam iskanih kriminalcev.

Nihče ga ne pozna

Joža Šmit je bil rojen 4. septembra 1960 v Vrbi na Gorenjskem. Kraj smo obiskali in pri domačinih poskušali izvedeti več o njihovem nekdanjem sovaščanu, vendar nam niso znali povedati nič, saj nihče ni slišal zanj. »Vsi se sprašujemo, kdo bi to lahko bil. Tukaj je morda 50 hiš, vendar res ne bi vedel, čigav je ta človek,« nam je povedal eden od vaščanov. Tudi v bližnjih krajih so za Joža Šmita izvedeli iz medijev šele pred kratkim. Za Šmitom je bilo razpisano iskanje pred slabimi 18 leti, 15. novembra 2001. Po podatkih slovenske policije je nazadnje živel v Kranju. Slovenija ga je predlani uvrstila na Europolov seznam najbolj iskanih kriminalcev, ki so zagrešili zločin na teritoriju Republike Slovenije. Bil naj bi bolj čokate postave, rjavih oči, visok okrog 170 centimetrov ter imel vse bolj redko lasišče.

M.V.
Joža Šmit je bil rojen leta 1960 v Vrbi na Gorenjskem.

Joža, Jože, Joseph

Danes 58-letni Joža Šmit je v Avstralijo prispel leta 2000 s turističnim vizumom. Ko mu je ta potekel, je izginil neznano kam. Policija je potrdila, da je bil leta 2014 v Melbournu in je delal kot rudar nekje v zvezni državi Queensland ali pa v Novem Južnem Walesu. Kot so še sporočili avstralski preiskovalni organi, naj bi se Šmit predstavljal s tremi imeni, in sicer Joža, Jože in Joseph. »Avstralska zvezna policija (AFP) potrebuje informacijo, kje živi, saj je bila proti njemu julija 2017 podana zahteva za aretacijo zaradi izročitve Republiki Sloveniji,« so zapisali. AFP je izdala elektronsko tiralico in objavila fotorobota.

AFP
Sveže objavljeni fotorobot je nastal na podlagi fotografije s slovenske tiralice, ki jo je »postaral« avstralski policijski risar.