Množičen pogin

FOTO: V peklenski vročini naletel na grozljiv prizor

S.R.
23. 1. 2019, 19.15
Deli članek:

Od sonca ožgana pokrajina tudi danes ni zadihala. Avstralci se soočajo z enim najhujših vročinskih valov, še hujši pekel pa bržkone preživljajo prostoživeče živali.

Facebook / Ralph Turner
Izginil je njihov edini vir vode.

Medtem ko v Sloveniji uživamo v zimskih radostih, se Avstralija sooča s peklensko vročino. Osrednja Avstralija je denimo zabeležila rekordnih dvanajst zaporednih dni, ko so temperature presegle 42 stopinj Celzija. Danes bodo prišteli še enega. V mestu Alice Springs so v teh dneh zabeležili najhujši vročinski val, odkar so leta 1940 odprli vremensko postajo. 

Ralph Turner, sicer pripadnik domorodnega ljudstva, je ob povsem izsušenem vodnem zajetju v bližini odročnega kraja Santa Teresa naletel na grozljiv prizor. Tja se je odpravil, da bi ocenil, kako je vročinski val vplival na raven vode, in obnemel. Ob približno 100 metrov dolgi povsem izsušeni strugi je ležalo več kot dvajset trupel divjih konjev. Turner, ki pravi, da jih dan za dnem mlati peklenska vročina, česa takšnega ne pomni. Zaenkrat še ni znano, ali so konji – trupla so bila v različnih fazah razkroja – umrli zaradi dehidracije ali vročinskega šoka. »Divji konji so tam kot običajno iskali vodo, ki pa je zdaj ni bilo, zato na koncu preprosto niso imeli kam oditi,« pojasnjuje lokalni novinar Rohan Smyth

Ekstremnim temperaturam sicer ni videti konca. Meteorologi denimo opozarjajo na možnost, da bi v naslednjih dneh padel tudi 80 let star temperaturni rekord v mestu Adelaide, prestolnici zvezne države Južna Avstralija. Takrat so tam izmerili 46,1 stopinje Celzija. Izredne razmere so razglasili tudi v delih Tasmanije, kjer trenutno pustoši kar 50 požarov.