Vsako leto zapravimo več

Milijoni za igrače, čokolado in parfume

Monika Horvat / Štajerski tednik
16. 12. 2018, 12.20
Posodobljeno: 16. 12. 2018, 12.22
Deli članek:

Samo v zadnji tretjini leta so trgovci v našo državo uvozili za 44 milijonov igrač, 22 milijonov čokolade in 11 milijonov evrov parfumov.

Profimedia
Čedalje več ljudi praznične nakupe opravi kar prek spleta.

December je mesec, ko si trgovci manejo roke. Kaj vse Slovenci ta čas kupujemo in kako se poveča prodaja v primerjavi s prejšnjimi meseci, smo povprašali pri trgovcih na drobno.

Delikatese in penine

V Lidlu opažajo, da so nakupi v decembru že več let nekoliko bolj usmerjeni v izdelke za obdarovanje, sladkarije in drobne pozornosti, obenem pa kupci v tem času večkrat posežejo tudi po gurmanskih specialitetah, ki si jih sicer ne privoščijo vsak dan. »Kupci tako radi posežejo po izdelkih naše praznične blagovne znamke Deluxe, v okviru katere je na voljo vrhunski izbor ribjih jedi, testenin, mesa, slaščic in čokoladnih razvad ter še veliko drugih dobrot,« je pojasnila vodja področja korporativnega komuniciranja pri Lidlu Tina Cipot. Kot še pravi, se vsako leto med prazniki znatno poveča prodaja penin in tudi drugih alkoholnih pijač.

Pri Hoferju opažajo, da se zanimanje za praznične nakupe poveča že nekaj tednov pred zaključkom leta. Temu se seveda prilagajajo in tako že od konca oktobra oziroma novembra dalje svoje police založijo s tipično božično-novoletnimi izdelki, kot je čokoladni program z vključenimi čokoladnimi obeski, figurami in adventnimi koledarji ter drugo praznično okrasje. S splošno prodajo prazničnih izdelkov so zadovoljni, opažajo pa, da vrhunec doseže v tednu med prazniki oziroma koncem leta. »V prazničnem obdobju so med privlačnejšimi prehranskimi izbirami različne delikatese. Med pijačami Slovenci v decembrskem času radi izbirajo tudi penine in peneča vina, zato to ponudbo še dodatno razširimo in tako omogočimo pester izbor slovenskih in tujih penečih vin,« so še sporočili. Poleg omenjenega so v tem obdobju zanimivi tudi različni kozmetični paketi, boni, pa tudi različni mobilni telefoni.

SURS
Uvoz izdelkov v decembru 2017.

Sladkarije, igrače in kozmetika

Tudi v Sparu v decembrskem času največji dvig prodaje zaznavajo pri sladkarijah in igračah, kozmetičnih darilnih setih, kupci pa izbirajo tudi dražje izdelke. Pri oblačilih zelo radi izbirajo  dodatke (kape, šali, perilo, nogavice) ter smučarske jakne in hlače, predvsem za otroke. Veliko zanimanje je tudi za izdelke iz projekta Štartaj Slovenija.

Najbolj se poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav

Po podatkih statističnega urada (SURS) je bila v lanskem decembru prodaja v trgovini na drobno 14 odstotkov višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. Decembrska prodaja pa narašča iz leta v leto; v decembru 2017 je bila namreč 5,1 odstotka višja kot v decembru 2016 in 7,4 odstotka višja kot v decembru 2015.