Enakovredni sogovorniki

Starši: o življenju otrok odloča politika, ne stroka

Si. R.
7. 12. 2018, 20.30
Deli članek:

Inštitut za otroške srčne bolezni, ki sicer v praksi nikoli ni zaživel, zdaj dobesedno razpada. Starši so v skrbeh, saj so očitno življenja njihovih otrok odvisna le od dobre volje politike.

Dreamstime
Starši politike pozivajo, naj starše v vsa razmišljanja, predloge in projekte vključijo kot enakovredne sogovornike.

NIOSB je ob ustanovitvi od prejšnje vlade prejel 165.000 evrov sredstev za zagon dela, nato pa je ministrica Milojka Celarc Kolar zagotovila še 1,7 milijona evrov iz proračuna, a v praksi ni nikoli zaživel. 

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni velja za pravo katastrofo. Kot smo poročali že včeraj, je inštitut, katerega namen je reševati otroška življenja, tik pred propadom. Igor Gregorič, gonilna sila Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki so ga ustanovili z namenom, da bi prevzel dejavnost od kliničnega centra, je odstopil iz sveta NIOSB, sledili naj bi mu tudi ostali. Vršilec dolžnosti direktorja Branko Dobnikar ima tudi že pripravljeno odstopno izjavo, a se želi pred tem še pogovoriti z ministrom za zdravje Samom Fakinom. Ključni razlog za Gregoričev odstop, kot smo že poročali, Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. »Po ministrovih izjavah ne vemo več, kaj je sploh naša funkcija,« je že včeraj opozoril Dobnikar.

Bobo
Po izjavah ministra Fakina stroka ne ve več, kakšna je funkcija inštituta.

Starši na okope

Včeraj sta se dogajanju po robu postavila tudi Petra Aleš iz Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Mark Žitnik iz društva Veliki srček. Kot sta ostro dejala, je očitno jasno, da politika odloča o življenjih otrok, in ne stroka. Te dni namreč mineva točno pet let, odkar so starši obiskali prav vse pomembne politike v državi. Obiskali so takratne ministre, vodje poslanskih skupin, sprejeti jih ni želela le tedanja predsednica vlade Alenka Bratušek. Politika je bila vsa ta leta prepričana, da je vse v najlepšem redu, a še zdaleč ni tako. Kot pravita Aleševa in Žitnik, vsa ta leta ni bilo nikakršnega dialoga s starši, zato so ti zdaj odločeni, da glede na dogajanje sebe spet postavijo v ospredje in v pozicijo enakovrednih sogovornikov. »Čeprav nismo strokovnjaki, moramo biti prisotni pri novostih, ki zadevajo zdravje naših otrok,« zaključuje Žitnik.