»krvnik Agrokorja«

Strmoglavljeni tajkun želi prevzeti oblast

Mirko Vorkapić
7. 12. 2018, 20.15
Deli članek:

Še včeraj obsojen in za zapahi danes napoveduje naskok na oblast. Ivica Todorić je kmalu po tem, ko je odkorakal iz zapora, sporočil, da se bo potegoval za politično funkcijo!

Profimedia
Po nekaterih anketah Todorićevo udejstvovanje v politiki podpira kar 42 odstotkov vprašanih Hrvatov.

Tajkun Ivica Todorić je najprej plačal milijon evrov, nato pa zapustil preiskovalni zapor na zagrebškem Remetincu, v parku nahranil golobe, odšel v svoj priljubljeni frizerski salon v Bauerjevi ulici, kjer so mu uredili pričesko, in izginil v vrvežu velemesta. Potem pa se je človek, ki je osumljen za milijonske malverzacije v svojem nekdanjem podjetju, oglasil in šokiral javnost. Vstopil bo v politiko in rešil uničeno Hrvaško! »Danes, dve leti po začetku mandata vlade Andreja Plenkovića, je Republika Hrvaška socialno, družbeno in ekonomsko popolnoma uničena in opustošena. Imamo kaos in diktaturo, vsak dan gledamo uničevanje institucij, smo najslabša članica EU, saj smo zadnji po vseh kazalnikih, čisto na dnu. Republika Hrvaška ni država znanja, vladavine prava, ni država, ki bi skrbela za demografski status, ekonomski položaj državljanov in države,« je zapisal v izjavi za javnost.

Profimedia
Todorić je lani, ko je že bilo jasno, da bodo proti njemu sprožili preiskavo, odšel v London.

Pošastni kriminalni projekt

Todorić je dodal, da je sta minili dve leti od začetka »ugrabitve Agrokorja, pošastnega kriminalnega projekta, kakršnega v tem delu Evrope še ni bilo«. Padli tajkun je dejal, da gre za najbolj očiten primer »koruptivne antinacionalne oblasti«. Kot trdi, se je sam boril z resnico in dejstvi proti kriminalu, ki je bil na delu proti njemu, njegovemu podjetju in sodelavcem. Todorićeve izjave so seveda vzbudile val ogorčenja, saj številni na Hrvaškem menijo, da si »krvnik Agrokorja« ne bi smel privoščiti takšnih izjav in napovedi, ki segajo globoko pod prag higieničnosti. Sojenje Todoriću se namreč še ni končalo, obtoženi pa se ob plačilu milijonske varščine brani s prostosti. Pri zbiranju denarja so mu pomagali prijatelji in družina. Todorićevi bližnji so seveda premožnejši kot velika večina Hrvatov, ki v resnici izkuša težave v domovini, o katerih govori zapornik na svobodi. 

Profimedia
Padli tajkun zanika, da bi uničil Mercator, čeprav je z njegovimi delnicami zavaroval posojilo pri Sberbank.

Politiki se mu smejijo

Proti Todoriću in več njegovim sodelavcem potekata dve preiskavi zaradi domnevnih milijonskih finančnih malverzacij v Agrokorju, ki naj bi koncern pripeljale na rob propada. Tožilstvo ga sumi, da si je skupaj s sostorilci iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazoval milijonske zneske, vendar Todorić vse zanika. Zavrnil je tudi navedbe, da je uničil Mercator. Povedal je, da je Agrokor izboljšal Mercator, ki je dobil »najboljšo trgovino v Evropi in perfekten biznis v Srbiji«. Davor Bernardić, predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP, je Todorićevo napoved, da bo vstopil v politiko, ocenil kot smešno. V pogovoru z novinarji je dejal, da bo zanimivo, kaj bo Todorić med sojenjem za domnevni kriminal v Agrokorju povedal o tajnih srečanjih s premierjem Andrejem Plenkovićem in ostalimi člani vlade. Bernardić pričakuje, da bo Todorić povedal, kdo so bili njegovi politični sponzorji.