Varčevanje

Zdus: Koalicija pri upokojencih ne spoštuje lastnega sporazuma

J.P./STA
27. 11. 2018, 13.52
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 14.06
Deli članek:

Predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik je s koalicijskimi predstavniki v DZ razpravljal o položaju upokojencev, pri katerih po njegovih ocenah še varčujejo.

STA
Janez Sušnik

Predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) so koalicijske člane odbora DZ za delo danes seznanili s predlogi, kako izboljšati gmotni položaj upokojencev. Sušnik je v izjavi novinarjem po srečanju izpostavil redno in izredno usklajevanje pokojnin, letni dodatek za upokojence in vdovske pokojnine.

Pet razredov, pet težav

V zvezi se zavzemajo za izplačilo regresa upokojencem v dveh razredih, v višini 178 milijonov evrov, kot določa koalicijska pogodba. A te koalicija ne spoštuje, je opozoril Sušnik.

Spomnil je, da se je v koaliciji zaiskrilo zaradi različnih stališč o letnem dodatku za upokojence v prihodnjem letu, tako glede višine izplačila kot načina izplačevanja. Naposled je vlada potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, po katerem se letni dodatek izplača v petih razredih, čemur bo skupno namenjenih 140 milijonov evrov.

Sušnik je opozoril, da koalicijska pogodba predvideva izplačilo regresa v dveh razredih. Predsednica SAB Alenka Bratušek je sicer vztrajala pri izpolnitvi pogodbe, a je vlada po ostrem nastopu premierja Marjana Šarca predlog novele naposled potrdila soglasno.

V Zdusu se zavzemajo za izpolnjevanje določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v celoti ter za izplačilo dodatka v dveh višinah, je pojasnil Sušnik. Tudi v primeru, da bi bil letni dodatek nekaj manj, kot določa koalicijski sporazum, bi se sicer strinjali. "Kdo se je spomnil določiti izplačilo v petih razredih in s kakšnim motivom, pa jaz ne vem," je dodal.

To po njegovih navedbah pomeni pet težav, saj vsak preskok, ko upravičenec ne pride v ugodni razred, prinese pritožbe. "Dolgoročno bi bilo treba določiti letni regres za upokojence v enotnem znesku, pa bi bil mir za vse večne čase," je ocenil Sušnik in obenem opozoril, da bo vsako leto kupčkanje, dokler bo letni dodatek sestavni del zakona o izvrševanju proračuna. "Za božjo voljo, enkrat naj bo tega konec in recimo bobu bob," je pozval.

Varčevalnih ukrepov še ni konec

Zdusa sicer niso vprašali za mnenje, a bo treba po Sušnikovih besedah enkrat spoštovati civilno družbo. Ob tem je pojasnil, da je danes namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga odprla vprašanje, ali je tako posredovanje Zdusa treba prijaviti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). "Kam pa pridemo, če bi prijavili KPK, kot da nekaj lobiramo? Mi smo prišli predstaviti svoja stališča," je poudaril Sušnik.

Sicer ne verjame, da se lahko določilo glede letnega dodatka v postopku sprejemanja zakona v DZ spremeni. Koalicija bo po njegovem mnenju držala skupaj, čeprav so danes po njegovih navedbah dejali, da se bodo pogovorili.

"Za nas še ni konec varčevalnih ukrepov," je izpostavil Sušnik, a dodal, da bi se tudi upokojenci radi tako nasmehnili, kot so se sindikalisti, ko so se uskladili z vlado.