Prvi krog

Koalicijske stranke brez SD osvojile le eno občino

Mihael Korsika
21. 11. 2018, 20.15
Deli članek:

Socialni demokrati so v prvem krogu županskih volitev dobili 14 županov, medtem ko bo SLS, ki jo že štiri leta ni v državni politiki, v novem mandatu imela najmanj 23 županov.

STA
Premier Marjan Šarec pravi, da zahteva za koalicijski vrh ne pomeni nič dramatičnega.

Po pričakovanjih so vse politične stranke po volitvah zmagovalke, glede na dejanski uspeh na voliščih. Ker je za politike statistika zelo priročna veda, se vsaka stranka v eni izmed številnih kategorij najde kot zmagovalka. Ne glede na to, kako obračamo statistiko, pa so največje poraženke lokalnih volitev, z izjemo Socialnih demokratov, stranke, ki sestavljajo manjšinsko vlado Marjana Šarca.

Brez SD le en župan

Volivci so namreč v prvem krogu izvolili 14 županov, ki so na volitvah nastopili kot kandidati SD, kaže statistika, objavljena na spletni strani ministrstva za javno upravo. Ob tem je treba pojasniti, da gre za podatke, ki se nanašajo na kandidate, ki so nastopili s podporo le ene stranke. Torej gre za »čistokrvne« strankarske kandidate.

Brez upoštevanja Socialnih demokratov so preostale koalicijske stranke LMŠ, SMC, SAB in Desus vložile 55 takšnih kandidatur, a je bil v prvem krogu izvoljen le en kandidat. Naslednja štiri leta bo občino Osilnica vodila Alenka Kovač (SMC).

Čeprav SLS v hramu demokracije ni zastopana že štiri leta, pa stranka še vedno ostaja kraljica na lokalni ravni, saj je v prvem krogu dobila 23 županov. To je sicer dva manj kot v prvem krogu volitev leta 2014. Za SLS so se po številu omenjenih kandidatov uvrstili Socialni demokrati, sledijo SDS (12), NSi (osem) ter SMC in Zeleni Slovenije (po en kandidat). Največji zmagovalci županskih volitev so sicer skupine volivcev in samostojni kandidati, ki so do županskega stolčka uspeli spraviti 87 od 156 v prvem krogu izvoljenih županov.
Slika po volitvah v mestne in občinske svete je malce drugačna.

Na spletni strani ministrstva za javno upravo so predstavljeni podatki za občine, kjer volitve potekajo po proporcionalnem volilnem sistemu. Gre za občine, ki imajo najmanj  12 občinskih svetnikov. Največ mest (16,7 odstotka) bodo zasedli kandidati SDS, sledijo SD (10,1 odstotka) in NSi (6,4 odstotka). Koalicijske stranke bodo imele skupno v 212 občinah 619 svetnikov, medtem ko je največja opozicijska stranka SDS sama osvojila 537 mest.

Vzpon Alenke Bratušek?

Izmed koalicijskih strank je največji preboj na lokalni ravni, kar zadeva zastopanost v občinskih svetih, prav gotovo uspel Stranki Alenke Bratušek, saj je število izvoljenih svetnikov posedmerila. Na lokalnih volitvah pred štirimi leti je namreč le en kandidat stranke pridobil dovolj podpore za izvolitev, medtem ko se je ta številka na nedeljskih volitvah povzpela na sedem. Strankine interese na lokalni ravni bo tokrat zagovarjal po en svetnik v Ljubljani, Novi Gorici, Komnu, Domžalah in na Polzeli ter dva v Žalcu.