Na sledi

Kaj se dogaja v zakulisju javno izpostavljenih osebnosti?

P.K.
21. 11. 2018, 20.05
Deli članek:

Vas zanima, kje se rada zadržuje slovenska elita? Kar nekaj lokalov in gostiln imajo za svoje omiljene lokacije. V njih se pogajajo, sklepajo razne dogovore in posle, pa tudi popivajo.

Profimedia
Milan Kučan

Sprašujemo se, kam radi zahajajo slovenski estradniki (igralci, pevci, umetniki), politiki, menedžerji in drugi pomembneži. Pa začnimo kar v nekoliko bolj oddaljeni zgodovini; preselili se bomo v čase osamosvojitve.

Gostišče Pri Poku na Brezovici je v tistem obdobju zagotovo izstopalo. Tja naj bi redno zahajali člani prve slovenske vlade, ki jo je vodil Lojze Peterle. Samo ugibamo lahko, koliko pomembnih pogovorov in dogovorov je tam »padlo«.

Okrog istega gostišča kroži še ena anekdota, ki sega v leto 1996, ko naj bi tam Janez Drnovšek z Marjanom Podobnikom v tajnosti sestavljal novo koalicijsko vlado, pri čemer naj bi ju zasačil sam Janez Janša. To gostišče je menda še danes, ker nudi diskretnost in dobro hrano, priljubljeno pri slovenskih veljakih iz politike.

B.R.
Lojze Peterle si želi na mestu predsednika evropskega parlamenta naslediti Martina Schulza, ki mu mandat poteče konec leta.

Kučan, Rupel, Bavčar

V tistem času so začele postajati popularne tudi druge gostilne v Ljubljani in njeni okolici. Politiki in poslovneži so pač znali vedno najti kraje, na katerih so lahko dobro jedli in pili. V 80. in 90. letih so bile v tem smislu zelo priljubljene gostilne Na Brinju za Bežigradom, ki pa zdaj ne deluje več, gostilna pri Zgornjem in Spodnjem Kirnu, Lieber, Gorjanc, Vrbin, Maxim …

Iz tistih časov močno izstopa še Pen klub ali klub slovenskih pisateljev v središču prestolnice, zraven nacionalne operne hiše. Sama najvidnejša imena slovenske politike so tja zahajala: Milan Kučan, Janez Janša, Dimitrij Rupel, Igor Bavčar, Janez Kocijančič. Nekaj običajnega je torej bilo, če si v tistem predelu srečal kakšno znano osebnost.

Bobo
Bavčar se ni udeležil današnjega predobravnavnega naroka v postopku zaradi očitane zlorabe položaja pri nakupu delnic Intereurope, zato se šteje, da krivde ne priznava.

Zidarjeva točka

Zanimiva za elito je bila še ena gostilna iz osrednje Slovenije, in sicer Gostilna Janežič, ki je zašla v velike finančne težave in je nedavno zaključila svoje poslovanje. Sicer naj bi bila to najljubša gostilna Ivana Zidarja, nekdanjega razvpitega direktorja SCT. Anekdote pravijo, da je tam uradoval – sklenil marsikateri posel.

Med pomembneži je dobro poznana tudi ljubljanska gostilna Florjančkov hram, kjer naj bi se najraje sestajali najpomembnejši bankirji. Če gre verjeti govoricam, so tam nemalokrat odločili, kdo bo komu odobril kakšen kredit. Ta lokacija naj bi bila priljubljena tudi med menedžerji in poslovneži, ki so tam sklepali razne posle, včasih tudi bolj kočljive. Bojda so tja, za družbo eliti, prihajala tudi lepa dekleta.

Danes se politiki radi zadržujejo v restavracijah in kavarnah, ki slovijo kot najboljše. Gostilna pri Lojzetu na Vipavskem je menda izredno zasedena z eminenco. Restavraciji JB in Strelec prav tako. Če pa govorimo o lokalih, naj omenimo priljubljeni ljubljanski kavarni Slon in Union ter As Aperitivo.

Igralska smetana

Opera bar v središču Ljubljane pa je bil že od nekdaj bolj zbirališče umetnikov in intelektualcev, kar vključuje tudi igralsko elito. Slednja menda rada dolge noči preživlja v Klubu 12 v Šentvidu. Kot je slišati po ulicah prestolnice, naj bi predvsem igralci radi svoj prosti čas »konzumirali« bolj s polno žlico; ob kopici alkohola in celo drogah in to po več ljubljanskih barih.