Zimske razmere

Razmere na cestah: nekatere so zaprte, drugod so obvezne verige

J.P.
20. 11. 2018, 06.48
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 12.39
Deli članek:

Ponoči je po nižinah Primorske začelo deževati, v notranjosti se je okrepilo sneženje.

Promet.si
Viadukt Verd, pogled proti Ljubljani ob sedmih zjutraj.

V osrčju države je do jutra zapadlo okoli deset centimetrov sneg, v višjih predelih več.

V času jutranje konice so bile razmere povsem zimske, postopno se bodo umirile tekom dneva. Na prehodu med Notranjsko in Primorsko je bila vidljivost krajevno močno zmanjšana.

Burja

Zaradi burje je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih to, na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Podnanos - Vipava - Ajdovščina.

Promet.si
Jeklena kača, ki se ob sedmih zjutraj od Dolenjske vije proti Ljubljani.

Zaprte ceste in verige

Po informacijah prometnoinformacijskega centra so snežni nanosi zaradi močnega sneženja in burje nastajali predvsem v zahodni polovici Slovenije.

Za priklopnike in polpriklopnike je prepovedan promet na cestah Razdrto - Podnanos, Črni Vrh - Col in Idrija - Godovič ter na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje na hrvaški strani. Verige so obvezne na prelazu Korensko sedlo, na avstrijski strani prelaza Ljubelj, na prelazu Predel ter na cesti Črni Vrh – Col.

Cesta čez prelaz Vršič in cesta Strmec – Mangart sta zaprti.

Gorenjska

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so vse glavne ceste in avtocesta na Gorenjskem normalno prevozne ter splužene in posipane. Vseeno pa opozarjajo, da je zaradi povsem drugačnih razmer kot včeraj potrebna prilagojena vožnja: prilagojena hitrost, večja varnostna razdalja ter pravila stran oziroma smer vožnje. Svetujejo tudi, da se vozniki izogibajo prehitevanju.

Štajerska

Na širšem območju severovzhodne Slovenije za zdaj ni večjih težav zaradi sneženja, saj so ceste po besedah vodje zimske službe za državne ceste Zdravka Bračka večinoma kopne, zapadli sneg pa se sproti topi. Nekoliko drugače je v višjih legah Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 15 centimetrov snega in jih plužijo. Motenj v prometu niso zaznali, poroča STA.

Glede na vremensko napoved veliko dela danes ne pričakujejo, saj ceste niso podhlajene, vozišča so še nad nič stopinj, kar za zdaj pozitivno vpliva na prevoznost cest, je dejal Bračko.

Na prihajajočo zimo so sicer dobro pripravljeni, saj imajo v štirih svojih bazah koncesijskega območja na zalogi 3500 ton posipnih materialov, kar je približno polovica normativne porabe za eno zimo kot jo predvideva operativni izvedbeni program zimske službe.

Pripravljena je tudi oprema, ki so jo po vseh bazah preskusili v soboto. Trenutno razpolagajo skupaj z 49 plužnimi in posipnimi enotami.

Njihova služba skrbi za vzdrževanje cest, ki so pred leti sodile pod okrilje medtem propadlega Cestnega podjetja Maribor (CPM), zdaj pa si to območje delijo Cestno podjetje Ptuj, Voc Celje in Pomgrad cestno podjetje.