Ne piše se nam nič dobrega

Cerar: "Zame je to zelo velik poraz Slovenije"

S.R./STA
19. 11. 2018, 20.14
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 20.18
Deli članek:

Slovenija je zapravila enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov, je danes v Bruslju opozoril zunanji minister Miro Cerar v povezavi z odstopom Madžarske od projekta drugi tir.

STA
Če bomo tako ravnali s strateškimi partnerji, se Sloveniji ne piše dobro, je izpostavil Cerar

Miro Cerar se bo v torek v Sloveniji sestal z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom. Pogovarjala se bosta o vseh odprtih vprašanjih, a verjetno težko o nadaljnjem strateškem sodelovanju pri drugem tiru, je povedal Cerar po koncu zasedanja zunanjih ministrov EU.

Kljub velikemu trudu v času njegovega vodenja vlade, da bi s to sosedo vzpostavili strateško partnerstvo zaradi te pomembne transportne poti, so namreč zdaj očitno zapravili to enkratno zgodovinsko priložnost v škodo bodočih rodov, je obžaloval Cerar. "Zame je to zelo velik poraz Slovenije," je ocenil Cerar. Madžari so po njegovih besedah tri leta ponujali roko, a smo se jim z nedoraslimi in nezrelimi ravnanji odrekli. Izpostavil je referendum, ki je zadevo zavlekel za eno leto. 

"Veste, kaj pomeni eno leto. Medtem ko Avstrija gradi svojo železnico proti Italiji, ko vse države v regiji gradijo svojo železniško infrastrukturo, smo mi eno leto stali in se prepirali," je bil oster. Obžaloval je tudi "popolnoma neprimerne, politično nezrele izjave o tem, kako bomo mi zdaj diktirali Madžarom, pod kakšnimi pogoji bodo sodelovali z nami, kar pomeni popolno nerazumevanje sodelovanja med državami na visoki politični ravni". "Če se tako obnašamo do sosednjih držav, potem zaslužimo, da se obračajo od nas stran k drugim," je kritičen Cerar. Če bo Slovenija še naprej ravnala tako, bo res postala slepo črevo, je še opozoril.

Denar bo treba dobiti drugje

Cerar zelo obžaluje, da z madžarskim kolegom v torek ne bosta mogla govoriti o temi, ki bi lahko Sloveniji prinesla dodatne zaslužke, dodatno prepoznavnost na transportnem zemljevidu sveta in konstruktivno sodelovanje s sosedo. 

Trditve, da bi bil projekt ob sodelovanju z Madžarsko še dražji, bo treba po Cerarjevih besedah najprej dokazati. Minister še opozarja, da bo treba denar, ki ga je Madžarska želela prinesti v ta projekt, pač dobiti nekje drugje - si ga izposoditi ali vzeti iz državnih sredstev in ga za nekaj drugega ne bo. "Ampak na to naj odgovorijo tisti, ki so to povzročili. Naj povedo, kje bomo ta denar vzeli in kako bomo v nadaljevanju ravnali s strateškimi partnerji. Če bomo tako, potem se Sloveniji ne piše dobro," je sklenil Cerar. 

Erjavec "bližje" Cerarju

To vprašanje je danes v Bruslju komentiral tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki prav tako obžaluje, da so Madžari odstopili od tega projekta, in izpostavlja, da so bili Madžari pripravljeni prispevati 200 milijonov evrov. "Če pogledamo, s kakšno težavo zapiramo rebalans za leto 2019, je vsak denar, ki pride v državo, dobrodošel," je komentiral. 

Erjavec je še izpostavil, da so njemu bližja stališča, ki jih ima zunanji minister Cerar, in da so se s tem projektom ukvarjali celoten prejšnji mandat. "Pogajanja z madžarsko stranjo so tekla. Ker je ministrica razkrila, kako tečejo, se je očitno Madžarska umaknila. Upam, da to še ni dokončna odločitev," je sklenil.