Zgodovinski potencial

Slovenski čudežni deček osvaja Severno Ameriko

Mirko Vorkapić
19. 11. 2018, 20.04
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 20.09
Deli članek:

Slovenska košarkarska senzacija blesti v ligi NBA. Čeprav je to debitantska sezona Luke Dončića, so njegovi rezultati po prvem mesecu igre v najelitnejši košarkarski ligi res izjemni.

Reuters
Potem ko je v Evropi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je prišel zagospodarit na ameriški parket.

Od mladega upa se je čez lužo že pred naborom za letošnjo sezono pričakovalo veliko. Ameriški mediji so ga uvrščali v sezname petih igralcev, na katere je treba biti pozoren v sezoni 2018/19. Po uvodnih treningih je bil nad Luko Dončićem zelo navdušen Nemec Dirk Nowitzki, ki je napovedal, da bo Dončić na parketu uveljavil svoje kvalitete. »Njegov pregled nad igriščem je že zdaj neverjeten,« je povedal. »Nisem mogel verjeti, kaj počne ta 19-letnik. Je dober strelec in mislim, da bo še dolgo, dolgo časa odličen za nas.« Dončić je v dresu ekipe Dallas Mavericks blestel že v pripravljalnem delu sezone. Že v prvi tekmi je odigral 30 minut in zbral 16 točk ter občinstvo navdušil z nekaj odličnimi potezami. 

Dončić blesti, a Dallas izgublja

V moštvu upajo, da bo imel Dončić isti učinek kot Nowitzki, ki je Dallas popeljal do 12 zaporednih nastopov v končnici lige NBA, osvojil naziv najkoristnejšega igralca in leta 2011 z ekipo osvojil naslov prvaka lige. Moštvo iz Dallasa od takrat ni igralo v končnici.  

73. sezono lige NBA je Dončićeva ekipa Dallas Mavericks sicer začela z visokim porazom proti Phoenix Sunsom (100:121), Luka pa je prispeval natanko deset odstotkov izkupička ekipe, osem skokov in štiri podaje. Nekaj tekem kasneje se je že vpisal v zgodovino. Proti Minnesoti je s 26 točkami postal najmlajši igralec v zgodovini Dallasa, ki je na eni tekmi zadel najmanj 20 točk. Magično mejo tridesetih točk je nato presegel ob porazu proti San Antoniu. Po petnajstih odigranih tekmah je bera »teličkov« negativna, kajti zabeležili so sedem zmag in osem porazov. Trenutno zasedajo 13. mesto na lestvici zahodne konference, toda v ligi NBA se stvari lahko hitro obrnejo na glavo. Da je res tako, dokazuje razburljiv konec tedna, ko je ekipa Mavericksov na krilih slovenskega asa poskrbela za presenečenje in doma ugnala dvakratne zaporedne prvake Golden State Warriors s 112:109. Dončić je bil prvi strelec gostiteljev s 24 točkami, devetimi skoki in štirimi podajami. Po prvem mesecu se lahko pohvali z zavidljivo statistiko, saj na tekmo povprečno dosega 19,5 točke, 6,6 skoka ter 4,2 asistence.

Instagram
Tudi na družbenih omrežjih je ta trenutek brez dvoma najbolj popularen slovenski športnik, z več kot milijon sledilci.

Vse večja popularnost

Skupaj z mamo živita le pet minut od dvorane za trening, v istem stanovanjskem naselju pa živi tudi Dennis Smith Jr., ki ga je Dallas na naboru izbral leta 2017.

Medijska privlačnost 19-letne senzacije s sončne strani Alp je že sama po sebi fenomen. Ameriški časnik USA Today piše, da z vsako tekmo postaja vse bolj jasno, kdo bo letošnji glavni kandidat za novinca leta v ligi NBA. »Če bo Dončić nadaljeval s takšnimi igrami in ohranjal tako visoko povprečje, bo zasedel elitno mesto v zgodovini lige. Samo osmim novincem je namreč do zdaj uspelo preseči povprečje 19 točk, 6 skokov in 4 asistenc,« piše časnik. Številni poznavalci in izkušenejši igralci sicer menijo, da se je igra v NBA v zadnjih letih spremenila in postala manj groba ter naklonjena napadalcem, s tem pa omogoča doseganje večjega števila točk. A vseeno Dončiću vsi priznavajo nesporne kvalitete. Poleg tega, da »čudežni deček« polni vrstice svetovnih (športnih) časopisov ter minute v radijskem in televizijskem etru, je začel presegati mejnike tudi na družbenih omrežjih. V začetku meseca je namreč presegel milijon sledilcev na instagramu, 190 tisoč na twitterju ter slabih 150 tisoč na facebooku. Za primerjavo, kapetan slovenske zlate košarkarske reprezentance in organizator igre pri Miami Heat Goran Dragić ima na instagramu 335.149 sledilcev, kar ga za nogometnim vratarjem Janom Oblakom (809.646 sledilcev) uvršča na tretje mesto. Dragić sicer še vedno vodi po številu facebook sledilcev, saj jih je do zdaj zbral nekaj več kot 300 tisoč.